LCHF – Low Carb High Fat to dieta bez głodu. LCHF oznacza jedzenie minimalnej ilości węglowodanów (cukrów i skrobi) oraz większej ilości wartościowego tłuszczu. Bez ograniczeń można jeść w zasadzie wszystkie ulubione produkty i posiłki, przygotowane w wersji lchf, tracąc na wadze, utrzymując szczupłą sylwetkę i ciesząc się zdrowiem.
Dieta bez głodu
LCHF to dieta bez głodu i odchudzanie bez wyrzeczeń. To prawda. Prawie wszystkie tradycyjne przepisy na ulubione potrawy, pieczywo czy wypieki można przekształcić w taki sposób aby odpowiadały one wymogom diety oraz były smaczne i łatwe w przygotowaniu. W lchf i keto przepisach znajdziecie mnóstwo propozycji na zdrowe niskowęglowodanowe potrawy, które skutecznie zaspokoją głód i umożliwią zdrowe odchudzanie z przyjemnością. Każdy przepis opatrzony jest wartością energetyczną. W ten sposób można śledzić bez problemu ile tłuszczu, białka i węglowodanów zawierają spożyte posiłki.
Dieta bez głodu to dieta bez wyrzeczeń
Niewątpliwie do ulubionych dań należą naleśniki. Tradycyjne naleśniki zawierają gluten i mnóstwo węglowodanów. My proponujemy pyszne naleśniki lchf bez glutenu i bez mąki. LCHF naleśniki sycą na długo i utrzymują glukozę we krwi na stałym poziomie.
Proste naleśniki z serem w wersji niskowęglowodanowej można przygotować w 15 minut. Ciasto naleśnikowe wymaga jedynie 3 składników, zawiera znikomą ilość węglowodanów, dużo tłuszczu, białka i błonnika. Naleśniki są łatwe w przygotowaniu i bardzo syte.
Dieta bez głodu – tłusto i zdrowo
Węglowodany choć niskokaloryczne w porównaniu do tłuszczów powodują jednak tycie ze względu na ich szybkie uwalnianie do krwioobiegu. Szybko trawione węglowodany tuczą, bo nadwyżka energii magazynowana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Dieta bez głodu ogranicza spożycie węglowodanów na korzyść tłuszczów. W niej liczy się pochodzenie kalorii, a nie ilość spożytych kalorii. Dieta bez głodu spełnia w pełni oczekiwania osób, które pragną schudnąć bez głodu i wyrzeczeń. Jedzenie tłuszczów zaspokaja głód i wspomaga metabolizm tłuszczów co dla niektórych wydaje się bardzo dziwne i wręcz nie do przyjęcia. To prawda, że tłuszcze wspomagają trawienie innych tłuszczów, a to dlatego, bo potrzeba bardzo dużo energii na ich przekształcenie. 1 gram tłuszczu to około 9 kcal. Jeśli więc posiłek składa się ze 100 gramów tłuszczu to oczywiste jest, że potrzeba 900 kalorii aby ten tłuszcz strawić. Skąd wziąć taką ilość energii? Oczywiście z depozytu tłuszczu jakim jest tkanka tłuszczowa. Trawienie tłuszczów przebiega wolno przez co głód jest zaspokojony na bardzo długo. Czasami wystarczą tyko dwa albo i jeden posiłek dziennie aby zaspokoić głód. Nie na darmo dieta bez głodu nazywa się dietę wysokotłuszczową.