Dieta niskowęglowodanowa w wersji warzywnej to dieta wciąż z małą ilością węglowodanów. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na bezmięsne danie jak brokułowe kotlety. Brokułowe kotlety można zjeść na śniadanie lub kolację. Reszta posiłków w ciągu dnia powinna zawierać jednak produkty o mniejszej ilości węglowodanów lub praktycznie ich pozbawionych jak mięso, jaja i ryby. Brokułowe kotlety są bardzo pożywne i zawierają dużo tłuszczu, białka i błonnika. Najlepiej smakują na ciepło z sałatką z zielonych warzyw i pysznym sosem z awokado.
Kotlety brokułowe – dieta niskowęglowodanowa
20 kotletów
Składniki
400 g brokułów
80 g pora
150 g pestek słonecznika
1½ łyżki mąki lnianej
150 g feta
2 jajka
70 g zmielonych migdałów
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
50 g masła do smażenia
Sos z awokado
100 g awokado
150 ml migdałowego mleka lub jogurtu
1 łyżka tahini
1 łyżka sezamowego oleju
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić pora. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać masło na patelni. Z farszu zróbić 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. W międzyczasie przekroić awokado na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Włożyć do wysokiego naczynia, wlać migdałowe mleko, doda tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksować. Jeść kotlety na ciepło z sałatką z sałaty lodowej, czerwonej kapusty, kiełków, marchewki i polane dressingiem.
Wartość energetyczna 1 porcji – 4 kotlety 690 kcal
Tłuszcz – 60,2 g
Białko – 24,4 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik – 7,6 g