Keto butter chicken to hinduska potrawa z dodatkiem garam masala. Garam masala to hinduska przyprawa wysoce aromatyczna. Kuchnia hinduska jest smaczna, a curry na bazie mięsa są pyszne i idealne dla wszystkich będących na diecie niskowęglowodanowej.
Butter chicken czyli kurczak w maśle brzmi jak muzyka dla lchf, prawda! Jest to najsłynniejsze curry hinduskie. Można je zjeść w dobrych hinduskich restauracjach, jeśli jeszcze takowe są, a ich właściciele nie boją się polskich rasistów.
Istnieje mnóstwo wersji tego dania, ale na ogół jest to kurczak marynowany z przyprawami w jogurcie, następnie gotowany w dobrze przyprawionym i niesamowitym sosie curry.
Sos curry jest bardzo prosty w przyrządzaniu. Smażona cebula, świeżo utarty imbir, garam masala, rzymski kmin, kurkuma i odrobina cynamonu! Wszystkie przyprawy to naturalne super jedzenie i oczywiście keto!
Jeśli macie ochotę na keto naan, to skorzystajcie z tego przepisu. Keto butter chicken, to koniecznie trzeba go podać z ryżem kalafiorowym i naan. Zostało nam trochę ziołowego masła z naan i na nim usmażyliśmy ryż kalafiorowy z dodatkiem brokułu.
Keto butter chicken
6 porcji
Składniki
900 g fileta z piersi kurczaka
200 g greckiego jogurtu
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżeczki soli
40 g masła lub ghee do smażenia
Sos curry
400 g pomidorów z puszki
60 g masła
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka utartego imbiru
100 ml bulionu z kurczaka, domowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 zielone chili
Przygotowanie
W naczyniu umieścić przyprawy do marynaty. Dodać jogurt, sól i wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Przykryć i marynować przez noc w lodówce. Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki i zrumienić na maśle. Smażyć kurczaka porcjami na rozgrzanym maśle lub ghee. przełożyć na talerz Pora na sos. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Oczyścić chili z pestek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek, chili i przyprawy zeszklić na 60 gramach masła. Wlać bulion i pomidory i zagotować sos. Do gorącego sosu dodać zrumienione kawałki kurczaka i gotować sos przez 20 minut. Jeść curry z kalafiorowym ryżem i naan oraz z porcją sałaty.
Wartość energetyczna 1 porcji 350,5 kcal
Tłuszcz – 19 g
Białko – 37 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 1,7 g