niedziela, 14 lipca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaButter chicken czyli kurczak w aromatycznym sosie - wersja niskowęglowodanowa

Butter chicken czyli kurczak w aromatycznym sosie – wersja niskowęglowodanowa

Keto butter chicken to hinduska potrawa z dodatkiem garam masala. Garam masala to hinduska przyprawa wysoce aromatyczna. Kuchnia hinduska jest smaczna, a curry na bazie mięsa są pyszne i idealne dla wszystkich będących na diecie niskowęglowodanowej.

Butter chicken czyli kurczak w maśle brzmi jak muzyka dla lchf, prawda! Jest to najsłynniejsze curry hinduskie. Można je zjeść w dobrych hinduskich restauracjach, jeśli jeszcze takowe są, a ich właściciele nie boją się polskich rasistów.

Istnieje mnóstwo wersji tego dania, ale na ogół jest to kurczak marynowany z przyprawami w jogurcie, następnie gotowany w dobrze przyprawionym i niesamowitym sosie curry.

Sos curry jest bardzo prosty w przyrządzaniu. Smażona cebula, świeżo utarty imbir, garam masala, rzymski kmin, kurkuma i odrobina cynamonu! Wszystkie przyprawy to naturalne super jedzenie i oczywiście keto!

keto butter chicken

Jeśli macie ochotę na keto naan, to skorzystajcie z tego przepisu. Keto butter chicken, to koniecznie trzeba go podać z ryżem kalafiorowym i naan. Zostało nam trochę ziołowego masła z naan i na nim usmażyliśmy ryż kalafiorowy z dodatkiem brokułu.

butter chicken keto sos bez glutenu

Keto butter chicken

6 porcji

Składniki

900 g fileta z piersi kurczaka

200 g greckiego jogurtu

1 łyżka przyprawy garam masala

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka czerwonej papryki

1 łyżeczka suszonego imbiru

2 łyżeczki soli

40 g masła lub ghee do smażenia

Sos curry

400 g pomidorów z puszki

60 g masła

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka utartego imbiru

100 ml bulionu z kurczaka, domowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 zielone chili

Przygotowanie

W naczyniu umieścić przyprawy do marynaty. Dodać jogurt, sól i wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Przykryć i marynować przez noc w lodówce. Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki i zrumienić na maśle. Smażyć kurczaka porcjami na rozgrzanym maśle lub ghee. przełożyć na talerz Pora na sos. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Oczyścić chili z pestek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek, chili i przyprawy zeszklić na 60 gramach masła. Wlać bulion i pomidory i zagotować sos. Do gorącego sosu dodać zrumienione kawałki kurczaka i gotować sos przez 20 minut. Jeść curry z kalafiorowym ryżem i naan oraz z porcją sałaty.

Wartość energetyczna 1 porcji 350,5 kcal

Tłuszcz – 19 g

Białko – 37 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 1,7 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze