Dieta wysokotłuszczowa nie ma żadnych zahamowań. Można nawet upiec przepyszne gofry bez cukru i mąki. Takie gofry można jeść ze spokojnym sumieniem. Macie ochotę? Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie aby upiec gofry bez cukru i mąki. 1 sztuka zawiera jedynie 1 gram węglowodanów! Są to więc idealne gofry keto, które sycą i nie pobudzają wydzielanie insuliny. Gofry bez cukru i mąki można jeść na deser i na śniadanie. Jeśli lubicie gofry na słono to polecamy gofry brokułowe.
W przepisie poniżej zastosowaliśmy gumę ksantową, która polepsza strukturę gofrów. Jest w pełni bezglutenowy produkt powstały z fermentacji soi i kukurydzy. Otrzymany produkt jest w pełni wolny od przyswajalnych węglowodanów, zawiera jedynie 78 gram błonnika.
Gofry bez cukru i mąki
10 gofrów
Składniki
30 g kokosowej mąki
65 g mąki migdałowej
1 łyżeczka gumy ksantanowej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka błonnika witalnego, zmielonego
250 ml wody
60 g masła lub smalcu
1 łyżka erytrytolu
¼ łyżeczki soli
3 jajka
Przygotowanie
Gofrownicę nastawić do nagrzania. Do miski odważyć mąkę migdałową, mąkę kokosową i wymieszać z gumą ksnatanową oraz proszkiem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z tłuszczem i erytrytolem. Zdjąć z kuchni i natychmiast dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Powstanie kluska. Odstaw rondel z kluską na około 10 minut. Ciasto przed dodaniem jajek powinno być jeszcze ciepłe ale nie na tyle aby z jajek zrobiła się jajecznica. Dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzanej gofrownicę i piec przez około 5 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Jeść z bitą śmietaną i owocami. Można posłodzić syropem z błonnika.
Wartość energetyczna 1 gofra 120 kcal
Tłuszcz – 10,7 g
Białko – 4,2 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik – 3,2 g