Gofry bez mąki to gofry brokułowe na słono. Gofry nie zawierają glutenu i są niskowęglowodanowe. Gofry bez mąki są smaczne i bardzo pożywne. Idealnie zastępują pieczywo. Piecze je się jak tradycyjne gofry w gofrownicy. Jedna sztuka zawiera około 3 gramów węglowodanów i prawie tyle samo błonnika.
Gofry bez mąki brokułowe
4 sztuki
Składniki
200 g brokułu
150 g mozzarella
20 g parmezanu
2 jajka
1 dymka lub 5 cm pora
2 łyżki śmietanki, 36%
sól do smaku
1 łyżeczka błonnika witalnego
Przygotowanie
Brokuł rozdrobnić w malakserze. Dodać utarty parmezan, mozzarellę, jajka, śmietankę. Dymkę lub pora drobno pokroić i dodać do reszty składników. Doprawić solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Piec gofry na złoty kolor. Gofry lekko odchodzą od dna ale muszą być dobrze upieczone.
Wartość energetyczna 1 gofra 208,1 kcal
Tłuszcz – 15,3 g
Białko – 14,8 g
Węglowodany – 2,8 g
Błonnik – 2,3 g