poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiGofry brokułowe bez glutenu i niskowęglowodanowe

Gofry brokułowe bez glutenu i niskowęglowodanowe

Gofry bez mąki to gofry brokułowe na słono. Gofry nie zawierają glutenu i są niskowęglowodanowe. Gofry bez mąki są smaczne i bardzo pożywne. Idealnie zastępują pieczywo. Piecze je się jak tradycyjne gofry w gofrownicy. Jedna sztuka zawiera około 3 gramów węglowodanów i prawie tyle samo błonnika.

Gofry bez mąki brokułowe

4 sztuki

Składniki

200 g brokułu

150 g mozzarella

20 g parmezanu

2 jajka

1 dymka lub 5 cm pora

2 łyżki śmietanki, 36%

sól do smaku

1 łyżeczka błonnika witalnego

Przygotowanie

Brokuł rozdrobnić w malakserze. Dodać utarty parmezan, mozzarellę, jajka, śmietankę. Dymkę lub pora drobno pokroić i dodać do reszty składników. Doprawić solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Piec gofry na złoty kolor. Gofry lekko odchodzą od dna ale muszą być dobrze upieczone.

Wartość energetyczna 1 gofra 208,1 kcal

Tłuszcz – 15,3 g

Białko – 14,8 g

Węglowodany – 2,8 g

Błonnik – 2,3 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze