Kuchnia ketogeniczna to prosta kuchnia. Po prostu łatwo gotować na diecie, kiedy się tego chce. Uczymy się przez całe życie, więc nigdy nie jest za późno aby coś zmienić w naszym życiu. Zmiana stylu życia na ketogeniczny może być najlepszą decyzją. Niebywałe jak łatwo można poprawić zdrowie prostymi zmianami w codziennej diecie.
Dla przykładu mamy dzisiaj przepis na łososia z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. W tym daniu zamieniliśmy tradycyjne ziemniaczane puree na puree kalafiorowe. Prawda, że łatwo gotować na diecie!
Szybki obiad keto to obiad w 30 minut. Tyle czasu zajmuje ugotowanie i zmiksowanie kalafiora, usmażenie szpinaku i pieczenie łososia. Jest to prosty obiad bez żadnych kombinacji. Jeśli nie umiesz za bardzo gotować postaw na prostotę, potem ulepszaj i pracuj nad kreatywnością.
Postaw na produkty, które znasz i na szybkie rozwiązania. 30 minut – tyle czasu potrzebujesz aby przyrządzić smaczny i zdrowy posiłek z ryby i warzyw niskowęglowodanowych.
Jak gotować na diecie
- planowanie różnorodnych posiłków
- wybierać proste przepisy, które zajmują niewiele czasu na przyrządzenie
- wybierać znane i ogólnie dostępne produkty
- postawić na proste rozwiązania
- gotować na dwa lub więcej dni
- mieć zawsze potrzebne produkty po ręką
- przyrządzać ulubione posiłki i tylko zmieniać dodatki
- mrozić ugotowane posiłki
Pieczony łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem
2 porcje
Składniki
350 g fileta z łososia
sól i przyprawy do smaku
400 g kalafiora
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g masła
50 g wędzonego boczku
Przygotowanie
Porcje łososia doprawić solą i przyprawami według uznania (czarny, pieprz, chili lub kajeński pieprz). Wstawić do nagrzanego na 220°C piekarnika i piec przez 20 minut. Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i zmiksować z masłem na puree. Usmażyć szpinak na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojony boczek zrumienić i posypać nim danie.
Wartość energetyczna 1 porcji 630 kcal
Tłuszcz – 50 g
Białko – 40 g
Węglowodany – 4,9 g
Błonnik – 5,5 g
W składniach tego dania jest boczek wędzony, w którym momencie go wykorzystać, bo w gdzieś się zgubiła w przepisie.
O przepraszam, gdzieś mi uciekło ostatnie zdanie. Boczek należy usmażyć i posypać danie.