piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaSzybki obiad keto - zobacz jak łatwo gotować na diecie!

Szybki obiad keto – zobacz jak łatwo gotować na diecie!

Kuchnia ketogeniczna to prosta kuchnia. Po prostu łatwo gotować na diecie, kiedy się tego chce. Uczymy się przez całe życie, więc nigdy nie jest za późno aby coś zmienić w naszym życiu. Zmiana stylu życia na ketogeniczny może być najlepszą decyzją. Niebywałe jak łatwo można poprawić zdrowie prostymi zmianami w codziennej diecie.

Dla przykładu mamy dzisiaj przepis na łososia z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. W tym daniu zamieniliśmy tradycyjne ziemniaczane puree na puree kalafiorowe. Prawda, że łatwo gotować na diecie!

Szybki obiad keto to obiad w 30 minut. Tyle czasu zajmuje ugotowanie i zmiksowanie kalafiora, usmażenie szpinaku i pieczenie łososia. Jest to prosty obiad bez żadnych kombinacji. Jeśli nie umiesz za bardzo gotować postaw na prostotę, potem ulepszaj i pracuj nad kreatywnością.

Postaw na produkty, które znasz i na szybkie rozwiązania. 30 minut – tyle czasu potrzebujesz aby przyrządzić smaczny i zdrowy posiłek z ryby i warzyw niskowęglowodanowych.

Jak gotować na diecie

  • planowanie różnorodnych posiłków
  • wybierać proste przepisy, które zajmują niewiele czasu na przyrządzenie
  • wybierać znane i ogólnie dostępne produkty
  • postawić na proste rozwiązania
  • gotować na dwa lub więcej dni
  • mieć zawsze potrzebne produkty po ręką
  • przyrządzać ulubione posiłki i tylko zmieniać dodatki
  • mrozić ugotowane posiłki

łatwo gotować na diecie lchf dieta

Pieczony łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem

2 porcje

Składniki

350 g fileta z łososia

sól i przyprawy do smaku

400 g kalafiora

100 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

50 g masła

50 g wędzonego boczku

Przygotowanie

Porcje łososia doprawić solą i przyprawami według uznania (czarny, pieprz, chili lub kajeński pieprz). Wstawić do nagrzanego na 220°C piekarnika i piec przez 20 minut. Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i zmiksować z masłem na puree. Usmażyć szpinak na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojony boczek zrumienić i posypać nim danie.

Wartość energetyczna 1 porcji 630 kcal

Tłuszcz – 50 g

Białko – 40 g

Węglowodany – 4,9 g

Błonnik – 5,5 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

2 KOMENTARZE

  1. W składniach tego dania jest boczek wędzony, w którym momencie go wykorzystać, bo w gdzieś się zgubiła w przepisie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze