środa, 24 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiDietetyczne święta - jak przygotować wielkanocne menu

Dietetyczne święta – jak przygotować wielkanocne menu

Jak zmienić potrawy wielkanocne na potrawy ketogeniczne, tak aby nie straciły walorów smakowych? Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne co nie jest koniecznie powodem, aby ich nie jeść. Wiele wielkanocnych potraw zawiera jednak mnóstwo węglowodanów.

W diecie ketogeniczej zamiast obniżać wartość energetyczną potraw pozbywamy się nadmiernej ilości węglowodanów. Odpowiednio przekształcone wielkanocne potrawy ketogeniczne wciąż smaczne i można się je spożywać bez wyrzutów sumienia.

Bardzo łatwo przekształcić przepis na roladę szpinakową tak aby zawierał jak najmniej węglowodanów. Ciasto naleśnikowe w wersji ketogenicznej zawiera jedynie 4 składniki: jajka, serek, szpinak i koper.

Z tego ciasta można usmażyć proste naleśniki na patelni, albo upiec placek naleśnikowy w piekarniku. Ostudzony placek można posmarować serkiem, obłożyć wędzonym łososiem i zwinąć w rulon. Rolada szpinakowa w wersji ketogenicznej jest bardzo smaczna i praktycznie niczym się nie różni od tradycyjnej, oprócz zawartości węglowodanów, która jest znikoma.

rolada szpinakowa przepis wielkanoc

Wielkanocne potrawy ketogeniczne – rolada szpinakowa

14 porcji

Składniki

4 jajka

150 g serka philadelphia + 200 g do nadzienia

150 g mrożonego szpinaku

1 łyżka kopru, drobno pokrojonego

½ łyżeczki soli

200 g wędzonego łososia

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Jajka, sól, serek i zmiksować do połączenia. Dodać szpinak, koper i wymieszać. Nastawić piekarnik na 150ºC. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto naleśnikowe na papierze na kształt prostokąta o wymiarach 30 cm x 20 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

wyjąć z piekarnika i ostudzić placek. Następnie posmarować placek serkiem. Na wierzchu równomiernie ułożyć plastry łososia i zwinąć placek w rulon. Roladę pokroić na porcje o grubości 2 cm.

Wartość energetyczna 1 porcji 122 kcal

Tłuszcz – 10,4 g

Białko – 6,6 g

Węglowodany – 0,9 g

Błonnik – 0,1 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze