Keto granola to nie tylko granola z owocami ale również granola na słono. Jak przyrządzić granolę na wytrawnie? To bardzo łatwe zadanie. Wystarczy wymieszać nasiona z utartym parmezanem i wrzucić do piekarnika na kilka minut.
Z przepisu poniżej można przyrządzić granolę lub keto chipsy. Zawsze można zacząć od chipsów, które łatwo się kruszą na granolę. Granola na słono to świetny dodatek do twarożków lub jogurtów. Można nią posypać sałatkę. Chipsy można wykorzystać jako dodatek do zupy lub podać z dipem jako lekką przekąskę.
Keto granola czy keto chipsy na słono są lekko chrupiące. Należy je przechowywać w słoiku w lodówce. Do przyrządzenia granoli lub chipsów potrzeba naprawdę niewiele składników i minimalnego wkładu pracy. Można ją przyrządzić z nasion i pestek dyni lub słonecznika. Całe nasiona siemienia lnianego, nasiona chia i pestki dyni są zdrowymi składnikami tej granoli.
Proponujemy granolę na śniadanie z wiejskim twarożkiem, awokado i sałatą. Jest to proste danie na keto śniadanie, bardzo pożywne i smaczne.
Granola na słono
5 porcji granola lub 2 porcje chipsów
Składniki
70 g parmezanu
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka nasion chia
2 łyżki siemienia lnianego, całe nasiona
Przygotowanie
Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski wsypać nasiona i pestki dyni. Wymieszać składniki dokładnie. Przygotować blachę i przykryć papierem do pieczenia. W przypadku granoli rozprowadzić mieszankę po całej blaszce. Jeśli wyborem są chipsy to formować stożki z mieszanki w odstępach. Wstawić blaszkę do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 10 minut. Wyjąć granolę i lekko przemieszać. W przypadku chipsów odczekać aż ostygną i wtedy oderwać od papieru.
Wartość energetyczna całej porcji 671 kcal
Tłuszcz – 49 g
Białko – 47 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 11 g