Orzechowa granola to proste keto musli, które zawiera niewiele węglowodanów. Do granoli należy wybrać orzechy i nasiona, które mają jak najmniej węglowodanów. Migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika czy siemię lniane są idealne do keto musli. Oczywiście w tak zdrowym i pysznym keto musli nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej użyć kokosowego oleju. Granola powinna tworzyć drobne grudki, więc warto jeszcze dodać syropu z błonnika.
Najlepiej przyrządzić granolę w dużej porcji i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i w ciemności. Orzechową granolę przygotowaną według wskazówek zawartych w przepisie poniżej można przechowywać w suchym miejscu do miesiąca. Keto granola świetnie pasuje z migdałowym mlekiem. Jeśli wolicie tłuściejsze mleko spróbujcie granolę z kokosowym mlekiem.
Keto granola czy keto musli? W kuchni ketogenicznej keto granola i keto musli oznacza to samo. Keto granola czy keto musli nie zawierają zbożowych płatków i suszonych owoców. Orzechy , nasiona, kakao czy tłuszcze to podstawowe wysokotłuszczowe składniki w granoli. Poza tym granolę można doprawić cynamonem, kardamonem lub wanilią.
Keto musli
ok.1 l
Składniki
150 g całych migdałów ze skórką
150 g orzechów pekan
150 g orzechów brazylijskich
50 g orzechów włoskich
150 g nasion słonecznika
50 g nasion babki płesznik
50 g kokosowego tłuszczu
2 łyżki syropu z błonnika
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka korzennej przyprawy lub 2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 140ºC. Orzechy umieścić w malakserze i grubo posiekać. Olej kokosowy lekko rozpuścić, wymieszać z syropem z błonnika i dodać do mieszanki orzechowej wraz ze słonecznikiem i nasionami babki płesznik. Wymieszać mieszankę i wysypać na blaszkę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić granolę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu dużych grudek. Wyjąć granolę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną granola wsypać do słoika i szczelnie zamknąć.
Na śniadanie, składającego się z 250 ml roślinnego mleka (migdałowego lub kokosowego) potrzeba 40 g granoli. Z przepisu powyżej wychodzi około 20 porcji granoli.
Wartość energetyczna 1 porcji 282 kcal
Tłuszcz – 24,95 g
Białko – 6,4 g
Węglowodany – 3,3 g
Błonnik – 6,0 g
[…] Granola är hälsosam om man använder rätta ingredienser. Nötter och frö är mycket näringsrika livsmedel. Man kan äta dem som dem är eller baka granola. En sådan mix är fullproppad med protein, fett, mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. Nötter och frö är energirika och har en bra inverkan på blodsockerbalansen samt håller insulinet i schack. […]
Naprawdę rewelacyjna strona i super przepisy. Wszystko jest bardzo pomocne dla początkujących 🙂 chciałabym zapytać czy jest możliwość zastąpienia czymkolwiek syropu z błonnika ? A jeśli tak to czym?
Syrop z błonnika można zastąpić miodem lub agawe, jednak granola nie będzie wtedy tak niskowęglowodanowa jak w przypadku użycia syropu z błonnika.