piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyŚniadanieOrzechowa granola na śniadanie

Orzechowa granola na śniadanie

Orzechowa granola to proste keto musli, które zawiera niewiele węglowodanów. Do granoli należy wybrać orzechy i nasiona, które mają jak najmniej węglowodanów. Migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika czy siemię lniane są idealne do keto musli. Oczywiście w tak zdrowym i pysznym keto musli nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej użyć kokosowego oleju. Granola powinna tworzyć drobne grudki, więc warto jeszcze dodać syropu z błonnika.

przepis keto musli

Najlepiej przyrządzić granolę w dużej porcji i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i w ciemności. Orzechową granolę przygotowaną według wskazówek zawartych w przepisie poniżej można przechowywać w suchym miejscu do miesiąca. Keto granola świetnie pasuje z migdałowym mlekiem. Jeśli wolicie tłuściejsze mleko spróbujcie granolę z kokosowym mlekiem.

Keto granola czy keto musli? W kuchni ketogenicznej keto granola i keto musli oznacza to samo. Keto granola czy keto musli nie zawierają zbożowych płatków i suszonych owoców. Orzechy , nasiona, kakao czy tłuszcze to podstawowe wysokotłuszczowe składniki w granoli. Poza tym granolę można doprawić cynamonem, kardamonem lub wanilią.

przepis na keto musli

Keto musli

ok.1 l

Składniki

150 g całych migdałów ze skórką

150 g orzechów pekan

150 g orzechów brazylijskich

50 g orzechów włoskich

150 g nasion słonecznika

50 g nasion babki płesznik

50 g kokosowego tłuszczu

2 łyżki syropu z błonnika

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka korzennej przyprawy lub 2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 140ºC. Orzechy umieścić w malakserze i grubo posiekać. Olej kokosowy lekko rozpuścić, wymieszać z syropem z błonnika i dodać do mieszanki orzechowej wraz ze słonecznikiem i nasionami babki płesznik. Wymieszać mieszankę i wysypać na blaszkę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić granolę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu dużych grudek. Wyjąć granolę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną granola wsypać do słoika i szczelnie zamknąć.

granola ketogeniczna kuchnia

Na śniadanie, składającego się z 250 ml roślinnego mleka (migdałowego lub kokosowego) potrzeba 40 g granoli. Z przepisu powyżej wychodzi około 20 porcji granoli.

Wartość energetyczna 1 porcji 282 kcal

Tłuszcz – 24,95 g

Białko – 6,4 g

Węglowodany – 3,3 g

Błonnik – 6,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

3 KOMENTARZE

  1. Naprawdę rewelacyjna strona i super przepisy. Wszystko jest bardzo pomocne dla początkujących 🙂 chciałabym zapytać czy jest możliwość zastąpienia czymkolwiek syropu z błonnika ? A jeśli tak to czym?

    • Syrop z błonnika można zastąpić miodem lub agawe, jednak granola nie będzie wtedy tak niskowęglowodanowa jak w przypadku użycia syropu z błonnika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze