Grillowane papryczki pimiento to zdrowa przekąska zamiast chipsów. Dodatkowo można je nadziać serem feta wymieszanym z parmezanem. Takie papryczki można przyrządzić na grillowe party z przyjaciółmi.
Grillowane papryczki pimiento
4 porcje
Składniki
½ kg papryczek pimiento
200 g feta
1 łyżka śmietanki, 36%
20 g utartego parmezanu
1 łyżka pokrojonych świeżych ziół, np. szczypiorek, pietruszka oregano
½ łyżeczki suszonych płatków chili
sól morska i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Papryczki umyć i naciąć. Nie wyciągać pestek. Feta rozdrobnić widelcem i wymieszać z ziołami, parmezanem, śmietanką i przyprawami. Napełnić pastą papryczki i układać na blasze. Polać oliwą i wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Grillować przez 10 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 300 kcal
Tłuszcz – 27 g
Białko – 10,8 g
Węglowodany – 3,5 g
Błonnik – 5,0 g