Keto gnocchi z cukiną i feta to szybki obiad. Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo, które świetnie pasuje w diecie ketogenicznej. Zawiera jedynie 3,1 gramy węglowodanów z czego 1 gram to błonnik. Poza tym cukinia jest smaczna i łatwa do przygotowania. Można z niej przyrządzić zoodles, tacos lub po prostu usmażyć, wymieszać z feta serem i podać z keto gnocchi. Jest to wegetariańskie danie, bogate w tłuszcze i białko z małą ilością węglowodanów.
Keto gnocchi z cukinią
2 porcje
Składniki
200 g gnocchi
300 g cukinii
100 g owczego feta
1 łyżka dowolnych ziół, np. bazylia i pietruszka
sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
10 g utartego parmezanu
Przygotowanie
Cukinię pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Odcedzić i usmażyć. Gnocchi przygotować według przepisu w linku powyżej. Wymieszać gnocchi z usmażoną cukinią i feta. Jeśli nie lubicie sera feta można go zamienić na dobrej jakości kiełbasę.
Wartość energetyczna 1 porcji 790 kcal
Tłuszcz – 65,5 g
Białko – 41 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 3,5 g