poniedziałek, 24 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKeto gnocchi z cukinią i feta

Keto gnocchi z cukinią i feta

Keto gnocchi z cukiną i feta to szybki obiad. Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo, które świetnie pasuje w diecie ketogenicznej. Zawiera jedynie 3,1 gramy węglowodanów z czego 1 gram to błonnik. Poza tym cukinia jest smaczna i łatwa do przygotowania. Można z niej przyrządzić zoodlestacos lub po prostu usmażyć, wymieszać z feta serem i podać z keto gnocchi. Jest to wegetariańskie danie, bogate w tłuszcze i białko z małą ilością węglowodanów.

Keto gnocchi z cukinią

2 porcje

Składniki

200 g gnocchi

300 g cukinii

100 g owczego feta

1 łyżka dowolnych ziół, np. bazylia i pietruszka

sól i pieprz do smaku

olej kokosowy do smażenia

10 g utartego parmezanu

Przygotowanie

Cukinię pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Odcedzić i usmażyć. Gnocchi przygotować według przepisu w linku powyżej. Wymieszać gnocchi z usmażoną cukinią i feta. Jeśli nie lubicie sera feta można go zamienić na dobrej jakości kiełbasę.

Wartość energetyczna 1 porcji 790 kcal

Tłuszcz – 65,5 g

Białko – 41 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 3,5 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze