Keto gnocchi z cukinią i feta

keto gnocchi z cukinią

Keto gnocchi z cukiną i feta to szybki obiad. Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo, które świetnie pasuje w diecie ketogenicznej. Zawiera jedynie 3,1 gramy węglowodanów z czego 1 gram to błonnik. Poza tym cukinia jest smaczna i łatwa do przygotowania. Można z niej przyrządzić zoodlestacos lub po prostu usmażyć, wymieszać z feta serem i podać z keto gnocchi. Jest to wegetariańskie danie, bogate w tłuszcze i białko z małą ilością węglowodanów.

Keto gnocchi z cukinią

2 porcje

Składniki

200 g gnocchi

300 g cukinii

100 g owczego feta

1 łyżka dowolnych ziół, np. bazylia i pietruszka

sól i pieprz do smaku

olej kokosowy do smażenia

10 g utartego parmezanu

Przygotowanie

Cukinię pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Odcedzić i usmażyć. Gnocchi przygotować według przepisu w linku powyżej. Wymieszać gnocchi z usmażoną cukinią i feta. Jeśli nie lubicie sera feta można go zamienić na dobrej jakości kiełbasę.

Wartość energetyczna 1 porcji 790 kcal

Tłuszcz – 65,5 g

Białko – 41 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 3,5 g

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here