Ryż kalafiorowy z jajkiem poszetowym to klasyczny lchf przepis, banalnie prosty i smaczny. Ryż kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Drobno pokrojony kalafior wystarczy usmażyć z cebulą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Jeśli nie lubicie poszetowego jajka to możecie usmażyć jajko sadzone.
Ryż kalafiorowy z jajkiem
1 porcja
Składniki
250 g kalafiora
1 łyżka cebuli, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
sól i pieprz do smaku
50 g masła
1-2 jajka
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki i pokroić na ryż w malakserze. Zeszklić cebulę na maśle. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Następnie wsypać ryż, dodać przyprawy i zioła i smażyć ryż przez 10 minut. W międzyczasie zagotować wodę z solą i łyżką octu. Rozbić jajko na łyżce. Mieszając energicznie wodę (spowodować wir) włożyć ostrożnie jajko i mieszając już powoli gotować jajko przez 2 minuty. Jajko poszetowe czyli jajko w koszulce powinno być w środku półpłynne. Podać kalafiorowy ryż z jajkiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 529 kcal
Tłuszcze – 47 g
Białko – 12 g
Węglowodany – 12 g
Błonnik- 6,0 g