czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKalafiorowy pilaf z warzywami i halloumi

Kalafiorowy pilaf z warzywami i halloumi

Pilaf to orientalne danie ryżowe. Można je przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej. Kalafior świetnie się nadaje na kalafiorowy pilaf z warzywami i halloumi. W tym daniu znajduje się wystarczająco dużo tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Ilość tłuszczów można zmniejszyć przez dodanie do dania tłustego sosu, np czosnkowego.

To danie nie zawiera mięsa ani ryb, ale swobodnie można wymienić halloumi na pieczonego łososia lub udo z kurczaka. Danie będzie równie pyszne. Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje po usmażeniu. Można go również panierować w panierce z orzechów i słonecznika. Będzie jeszcze smaczniejszy. Halloumi zawiera sporo tłuszczu i bardzo mało węglowodanów. Warto zatem wdrożyć go do codziennej diety ze względu na jego niskowęglowodanowy charakter.

To danie można przyrządzić z produktów dostępnych przez cały rok.Można je również modyfikować na wiele sposobów. Cukinię można wymienić na kabaczka lub bakłażana czy fasolkę szparagową.

kalafiorowy pilaf lchf dieta przepis plan diety

Kalafiorowy pilaf z halloumi

4 porcje

Składniki

1 kalafior, 500 g

3 łyżki kokosowego oleju

2 łyżki wody

400 g cukinii

20 pomidorów koktajlowych

2 ząbki czosnku

2 dymki ze szczypiorem

1 łyżki natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

100 g sałaty rzymskiej

200 g halloumi

1 jajko

50 g zmielonych orzechów włoskich

20 g zmielonych nasion słonecznika

1½ łyżki kokosowego oleju do smażenia

Przygotowanie

Podzielić kalafior na małe różyczki i rozdrobnić w malakserze. Czosnek pokroić w drobną kostkę, dymkę ze szczypiorkiem pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego na patelni i zeszklić czosnek z cebulą. Następnie wlać wodę i dodać rozdrobniony kalafior. Doprawić solą i pieprzem i smażyć kalafior przez 10 minut.

Cukinię pokroić w krążki o grubości 1 cm, posolić i odstawić na bok na 20 minut. Odcisnąć cukinię z wody i wraz z pomidorami piec w piekarniku na złoty kolor przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Pomidory powinny być lekko przypieczone. Dodać cukinię i pomidory do kalafiorowego ryżu. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.

Halloumi pokroić na kawałki. Zamoczyć w roztrzepanym mleku, obtoczyć w panierce z orzechów i słonecznika. Smażyć na złoty kolor. Jeść na gorąco z sałatą.

Wartość odżywcza 1 porcji 522 kcal

Tłuszcze – 42 g

Białko – 20,5 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 5,8 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze