Porzeczki już się powoli kończą, ale jeszcze trafiłam na czerwone i czarne, które wykorzystałam na keto sernik przekładany. Spód do sernika zrobiłam z mąki kokosowej i migdałowej z dodatkiem błonnika. Masę serową zrobiłam z twarogu wiaderkowego. Oczywiście zamiast cukru dodałam do sera syrop z błonnika i erytrytol.
Sernik przekładany to sernik niskowęglowodanowy na bazie mąki kokosowej i migdałowej. Ciasto przyrządziłam w postaci kruszonki. Część kruszonki wykorzystałam na spód, a część do środka, aby masa serowa była dwuwarstwowa. Sernik jest w pełni wolny od mąki cukru. Wizualnie i w smaku nie różni się od tradycyjnego sernika. Można zatem sobie pozwolić na to ciasto o każdej porze dnia.
Niskowęglowodanowe wypieki są proste, ale wymagają wiedzy i wprawy. Do kruszonki dodałam błonnik, czyli zmielone łuski babki płesznik. Błonnik zastępuje gluten i sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Podobną funkcję pełni mąka kokosowa. Warto ją zatem łączyć z nieco tłuściejszą mąką migdałową, aby otrzymać miękkie i elastyczne ciasto.
Keto sernik przekładany jest bardzo syty. Jedna porcja zawiera aż 26 gramów tłuszczu. Poza tym jest też sporo błonnika, ponieważ dodałam do niego syrop z błonnika.
Keto sernik przekładany z porzeczkami
16 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki
200 g mąki migdałowej
75 g mąki kokosowej
¾ łyżki zmielonej łuski babki płesznik, błonnik
200 g masła, zimnego
50 ml syropu z błonnika
80 g erytrytolu
Masa serowa
1 kg twarogu z wiaderka, min 10% tł.
6 jajek
100 ml syropu z błonnika
150 g erytrytolu
otarta skórka z cytryny
1 łyżka waniliowego ekstraktu bez cukru
100 g porzeczek, czarne i czerwone
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Z masła, mąki migdałowej, mąki kokosowej, błonnika, syropu z błonnika i erytrytolu zrobić kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Nastawić piekarnik na 160ºC, góra – dół. Dno i brzegi formy wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przeznaczyć na spód do sernika. Zetrzeć na dno i docisnąć. Wszystkie składniki na masę serową oprócz porzeczek i płatków migdałowych zmiksować krótko. Wylać połowę masy serowej na spód i posypać połową porzeczek. Następnie zetrzeć resztę ciasta (3 łyżki zostawić do posypania wierzchu), które w miarę równomiernie pokryje pierwszą warstwę masy serowej. Następnie wylać resztę masy serowej, posypać pozostałymi porzeczkami, resztkami kruchego ciasta i płatkami migdałowymi.
Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec przez około godziny. Jeśli środek jeszcze się rusza, przytrzymać nieco dłużej. Wyjąć sernik z piekarnika i dobrze ostudzić. Podzielić na 16 porcji.
Wartość odżywcza 1 porcji o wadze około 110 g, 332 kcal
Tłuszcze – 26,1 g
Białko – 14,3 g
Węglowodany – 4,6 g
Błonnik – 12,3 g
Prawdopodobnie jest błąd w przygotowaniu:
„ Z mąki migdałowej, mąki kokosowej, błonnika, syropu z błonnika i erytrytolu zrobić kruche ciasto.”
Chyba brakuje masła i babki… a jeden błonnik powinen zniknąć 🙂
Zaraz będę przygotowywał sernik i ocenie smak.
Pozdrawiam
Witam, dziękuję za uwagę. Tak, zabrakło masła w opisie. Babkę krótko i zamiennie nazywam błonnikiem. Życzę powodzenia!