piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiSernik przekładany z porzeczkami - keto, bez cukru i mąki

Sernik przekładany z porzeczkami – keto, bez cukru i mąki

Porzeczki już się powoli kończą, ale jeszcze trafiłam na czerwone i czarne, które wykorzystałam na keto sernik przekładany. Spód do sernika zrobiłam z mąki kokosowej i migdałowej z dodatkiem błonnika. Masę serową zrobiłam z twarogu wiaderkowego. Oczywiście zamiast cukru dodałam do sera syrop z błonnika i erytrytol.

Sernik przekładany to sernik niskowęglowodanowy na bazie mąki kokosowej i migdałowej. Ciasto przyrządziłam w postaci kruszonki. Część kruszonki wykorzystałam na spód, a część do środka, aby masa serowa była dwuwarstwowa. Sernik jest w pełni wolny od mąki cukru. Wizualnie i w smaku nie różni się od tradycyjnego sernika. Można zatem sobie pozwolić na to ciasto o każdej porze dnia.

Niskowęglowodanowe wypieki są proste, ale wymagają wiedzy i wprawy. Do kruszonki dodałam błonnik, czyli zmielone łuski babki płesznik. Błonnik zastępuje gluten i sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Podobną funkcję pełni mąka kokosowa. Warto ją zatem łączyć z nieco tłuściejszą mąką migdałową, aby otrzymać miękkie i elastyczne ciasto.

Keto sernik przekładany jest bardzo syty. Jedna porcja zawiera aż 26 gramów tłuszczu. Poza tym jest też sporo błonnika, ponieważ dodałam do niego syrop z błonnika.

keto sernik przekładany zdrowe odchudzanie lchf dieta

Keto sernik przekładany z porzeczkami

16 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm

Składniki

200 g mąki migdałowej

75 g mąki kokosowej

¾ łyżki zmielonej łuski babki płesznik, błonnik

200 g masła, zimnego

50 ml syropu z błonnika

80 g erytrytolu

Masa serowa

1 kg twarogu z wiaderka, min 10% tł.

6 jajek

100 ml syropu z błonnika

150 g erytrytolu

otarta skórka z cytryny

1 łyżka waniliowego ekstraktu bez cukru

100 g porzeczek, czarne i czerwone

50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Z masła, mąki migdałowej, mąki kokosowej, błonnika, syropu z błonnika i erytrytolu zrobić kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Nastawić piekarnik na 160ºC, góra – dół. Dno i brzegi formy wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przeznaczyć na spód do sernika. Zetrzeć na dno i docisnąć. Wszystkie składniki na masę serową oprócz porzeczek i płatków migdałowych zmiksować krótko. Wylać połowę masy serowej na spód i posypać połową porzeczek. Następnie zetrzeć resztę ciasta (3 łyżki zostawić do posypania wierzchu), które w miarę równomiernie pokryje pierwszą warstwę masy serowej. Następnie wylać resztę masy serowej, posypać pozostałymi porzeczkami, resztkami kruchego ciasta i płatkami migdałowymi.

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec przez około godziny. Jeśli środek jeszcze się rusza, przytrzymać nieco dłużej. Wyjąć sernik z piekarnika i dobrze ostudzić. Podzielić na 16 porcji.

Wartość odżywcza 1 porcji o wadze około 110 g, 332 kcal

Tłuszcze – 26,1 g

Białko – 14,3 g

Węglowodany – 4,6 g

Błonnik – 12,3 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

2 KOMENTARZE

  1. Prawdopodobnie jest błąd w przygotowaniu:

    „ Z mąki migdałowej, mąki kokosowej, błonnika, syropu z błonnika i erytrytolu zrobić kruche ciasto.”

    Chyba brakuje masła i babki… a jeden błonnik powinen zniknąć 🙂

    Zaraz będę przygotowywał sernik i ocenie smak.

    Pozdrawiam

    • Witam, dziękuję za uwagę. Tak, zabrakło masła w opisie. Babkę krótko i zamiennie nazywam błonnikiem. Życzę powodzenia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze