wtorek, 10 grudnia, 2024

Karkówka z grilla

Czas przygotować się do sezonu grillowego. Karkówka keto paleo lchf, karkówka z grilla to idealne danie w lchf diecie. Tłuste mięsa  to numer jeden w dietach wysokotłuszczowych niezależnie czy są to mięsa pieczone, grillowane czy smażone. Karkówka z grilla, karkówka keto paleo i lchf  niewątpliwie do nich należy.

karkówka keto paleo lchf

Będąc na lchf diecie mięsa z grilla to idealne posiłki bogate w tłuszcze i białko, należy jednak uważać w czym są marynowane. Jak zastąpić słodko kwaśną marynatę do karkówki, w której znajduje się cukier w jakieś formie?

Oczywiście najlepiej przygotować marynatę samemu. Wtedy wiadomo co ona zawiera. Zamiast miodu czy cukru można użyć syropu z błonnika. Trzeba wybrać musztardę bez cukru, co może być niebywałym wyzwaniem. Praktycznie wszystkie kupne dodatki jak majonez, ketchup, gotowe sosy do grilla czy musztardy zawierają cukier. To jest niebywałe i przerażające, że cukier znajduje się w produktach, w których normalnie nie występuje.

Czytając etykiety czasami trudno odgadnąć co ten produkt tak naprawdę zawiera. Wszelkie dodatki jak miazga skrobiowa, syrop kukurydziany czy  buraczany to nic innego tylko cukier! Producenci wybierają inne nazwy aby pod nimi ukryć rzeczywistą zawartość cukru. Czytając zawartość energetyczną  znajdującą się na tego typu produktach nie trudno zauważyć, że węglowodany czyli pospolicie cukry, dominują. Lepiej jest więc przejąć kontrolę nad cukrami, kiedy przygotowujemy marynaty czy inne dodatki od podstaw.

karkówka z grilla keto paleo lchf

Karkówka keto paleo lchf

2 porcje

350 g karkówki bez kości

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

3 łyżki balsamicznego octu

2 łyżki syropu z błonnika

½ łyżeczki nasion żółtej gorczycy

½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1 łyżka ciemnej soi

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżka natki pietruszki, grubo pokrojonej

Przygotowanie

Pokroić mięso na kawałki. W naczyniu umieścić oliwę, soję, ocet i syrop z błonnika. Nasiona gorczycy uprażyć na suchej patelni, następnie zgnieść w moździerzu i dodać do marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z pieprzem i pietruszką dodać do marynaty. Wymieszać marynatę  z mięsem i marynować minimum 2 godziny lub przez noc. Namoczyć patyczki i nabić mięso. Rozgrzać grill i piec mięso przez około 5 minut, często odwracając. Jeść z coleslaw lub kalafiorowym couscous oraz sosem.

Wartość energetyczna jednej porcji mięsa 438 kcal

Tłuszcz – 33,5 g

Białko – 32 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 10 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze