Czas przygotować się do sezonu grillowego. Karkówka keto paleo lchf, karkówka z grilla to idealne danie w lchf diecie. Tłuste mięsa to numer jeden w dietach wysokotłuszczowych niezależnie czy są to mięsa pieczone, grillowane czy smażone. Karkówka z grilla, karkówka keto paleo i lchf niewątpliwie do nich należy.
Będąc na lchf diecie mięsa z grilla to idealne posiłki bogate w tłuszcze i białko, należy jednak uważać w czym są marynowane. Jak zastąpić słodko kwaśną marynatę do karkówki, w której znajduje się cukier w jakieś formie?
Oczywiście najlepiej przygotować marynatę samemu. Wtedy wiadomo co ona zawiera. Zamiast miodu czy cukru można użyć syropu z błonnika. Trzeba wybrać musztardę bez cukru, co może być niebywałym wyzwaniem. Praktycznie wszystkie kupne dodatki jak majonez, ketchup, gotowe sosy do grilla czy musztardy zawierają cukier. To jest niebywałe i przerażające, że cukier znajduje się w produktach, w których normalnie nie występuje.
Czytając etykiety czasami trudno odgadnąć co ten produkt tak naprawdę zawiera. Wszelkie dodatki jak miazga skrobiowa, syrop kukurydziany czy buraczany to nic innego tylko cukier! Producenci wybierają inne nazwy aby pod nimi ukryć rzeczywistą zawartość cukru. Czytając zawartość energetyczną znajdującą się na tego typu produktach nie trudno zauważyć, że węglowodany czyli pospolicie cukry, dominują. Lepiej jest więc przejąć kontrolę nad cukrami, kiedy przygotowujemy marynaty czy inne dodatki od podstaw.
Karkówka keto paleo lchf
2 porcje
350 g karkówki bez kości
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki balsamicznego octu
2 łyżki syropu z błonnika
½ łyżeczki nasion żółtej gorczycy
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżka ciemnej soi
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżka natki pietruszki, grubo pokrojonej
Przygotowanie
Pokroić mięso na kawałki. W naczyniu umieścić oliwę, soję, ocet i syrop z błonnika. Nasiona gorczycy uprażyć na suchej patelni, następnie zgnieść w moździerzu i dodać do marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z pieprzem i pietruszką dodać do marynaty. Wymieszać marynatę z mięsem i marynować minimum 2 godziny lub przez noc. Namoczyć patyczki i nabić mięso. Rozgrzać grill i piec mięso przez około 5 minut, często odwracając. Jeść z coleslaw lub kalafiorowym couscous oraz sosem.
Wartość energetyczna jednej porcji mięsa 438 kcal
Tłuszcz – 33,5 g
Białko – 32 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 10 g