piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiTarta cytrynowa w wersji ketogenicznej

Tarta cytrynowa w wersji ketogenicznej

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Tarta cytrynowa to jeden z keto wypieków, który warto upiec nie tylko na Wielkanoc. Jest to bardzo prosta tarta bez cukru i mąki. Spód do tarty został upieczony z kokosowej mąki. Zamiast cukru użyliśmy erytrytolu, a więc już sam spód zawiera minimalną ilość węglowodanów co korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny.

tarta bez cukru i mąki

Cytrynowe nadzienie do tarty jest przepyszne i jeśli lubicie cytrynowe wypieki to keto tarta cytrynowa będzie Waszym faworytem. Aby jeszcze więcej zwiększyć ilość tłuszczu w diecie udekorowaliśmy tartę bitą śmietaną. Oczywiście użyliśmy śmietany z zawartością tłuszczu 36%. Taka śmietana idealnie się ubija i podnosi smakowe walory tarty.

Tarta bez cukru i mąki…czy to możliwe? Pewnie! Warto wypróbować przepis poniżej. Spód do tarty można wykorzystać do innych ketogenicznych wypieków. Pamiętajcie o tym aby wybrać kokosową mąkę o jak najniższej zawartości węglowodanów.

Należy również zwrócić  uwagę na zawartość tłuszczu. Niektórzy producenci oferują mąkę kokosową odtłuszczoną. Na diecie ketogenicznej spożywamy jedynie produkty wysokotłuszczowe.

keto tarta cytrynowa

Tarta bez cukru i mąki

10 porcji

Składniki

2 jajka

50 g mieszanki erytrytol – stewia

¼ łyżeczki soli

150 g kokosowej mąki

150 g zimnego masła

1 łyżka oliwy

nasiona z połowy laski wanilii

Cytrynowe nadzienie

4 jajka

125 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany, najwyższa zawartość tłuszczu

szczypta soli do smaku

70 g erytrytolu lub mieszanki erytrytolu ze stewią

2 łyżki syropu z błonnika

150 ml soku z cytryny

350 ml śmietanki kremówki, 36%

1 łyżka zrumienionych wiórków kokosowych

owoce do podania, np. truskawki

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC. Zmiksować jajka z oliwą i solą. Dodać kokosową mąkę, sól i krótko zmiksować. Na koniec dodać pokrojone, zimne masło i wanilię. Miksować do utworzenia kruszonki. Posmarować tłuszczem dno i brzegi tarty o średnicy 22 cm. Wyłożyć ciastem dno i brzegi formy, nakłuć widelcem. Brzegi formy przykryć paskami aluminiowej folii. Zapobiega to nadmiernym zrumienieniu. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez przez 10 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.

Przystąpić do przygotowania nadzienia. Zmiksować jajka ze śmietaną, solą i erytrytolem. Dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Wylać nadzienie na przestudzony spód i wstawić tartę do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec około 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego przestudzenia. Ubić śmietankę kremówkę i rozprowadzić po schłodzonej tarcie. Posypać zrumienionymi kokosowymi wiórkami i udekorować truskawkami.

Wartość energetyczna 1 porcji 392 kcal

Tłuszcz – 36 g

Białko – 9,4 g

Węglowodany – 6,0 g

Błonnik – 7,2 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze