Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Tarta cytrynowa to jeden z keto wypieków, który warto upiec nie tylko na Wielkanoc. Jest to bardzo prosta tarta bez cukru i mąki. Spód do tarty został upieczony z kokosowej mąki. Zamiast cukru użyliśmy erytrytolu, a więc już sam spód zawiera minimalną ilość węglowodanów co korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny.
Cytrynowe nadzienie do tarty jest przepyszne i jeśli lubicie cytrynowe wypieki to keto tarta cytrynowa będzie Waszym faworytem. Aby jeszcze więcej zwiększyć ilość tłuszczu w diecie udekorowaliśmy tartę bitą śmietaną. Oczywiście użyliśmy śmietany z zawartością tłuszczu 36%. Taka śmietana idealnie się ubija i podnosi smakowe walory tarty.
Tarta bez cukru i mąki…czy to możliwe? Pewnie! Warto wypróbować przepis poniżej. Spód do tarty można wykorzystać do innych ketogenicznych wypieków. Pamiętajcie o tym aby wybrać kokosową mąkę o jak najniższej zawartości węglowodanów.
Należy również zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Niektórzy producenci oferują mąkę kokosową odtłuszczoną. Na diecie ketogenicznej spożywamy jedynie produkty wysokotłuszczowe.
Tarta bez cukru i mąki
10 porcji
Składniki
2 jajka
50 g mieszanki erytrytol – stewia
¼ łyżeczki soli
150 g kokosowej mąki
150 g zimnego masła
1 łyżka oliwy
nasiona z połowy laski wanilii
Cytrynowe nadzienie
4 jajka
125 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany, najwyższa zawartość tłuszczu
szczypta soli do smaku
70 g erytrytolu lub mieszanki erytrytolu ze stewią
2 łyżki syropu z błonnika
150 ml soku z cytryny
350 ml śmietanki kremówki, 36%
1 łyżka zrumienionych wiórków kokosowych
owoce do podania, np. truskawki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Zmiksować jajka z oliwą i solą. Dodać kokosową mąkę, sól i krótko zmiksować. Na koniec dodać pokrojone, zimne masło i wanilię. Miksować do utworzenia kruszonki. Posmarować tłuszczem dno i brzegi tarty o średnicy 22 cm. Wyłożyć ciastem dno i brzegi formy, nakłuć widelcem. Brzegi formy przykryć paskami aluminiowej folii. Zapobiega to nadmiernym zrumienieniu. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez przez 10 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.
Przystąpić do przygotowania nadzienia. Zmiksować jajka ze śmietaną, solą i erytrytolem. Dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Wylać nadzienie na przestudzony spód i wstawić tartę do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec około 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego przestudzenia. Ubić śmietankę kremówkę i rozprowadzić po schłodzonej tarcie. Posypać zrumienionymi kokosowymi wiórkami i udekorować truskawkami.
Wartość energetyczna 1 porcji 392 kcal
Tłuszcz – 36 g
Białko – 9,4 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik – 7,2 g