Gorąco! Na taką pogodę najlepsza jest mrożona kawa lchf. Mrożona kawa orzeźwia i chłodzi, a co najważniejsze jest w wersji wysokotłuszczowej, bo zamiast mleka jest w niej śmietanka i syrop z błonnika. Mrożona kawa lchf najlepiej smakuje zrobiona ze świeżo zaparzonej kawy, najlepiej espresso. Oczywiście kawę trzeba ostudzić i poza tym dodać mnóstwo kostek lodu. To nasz ulubiony napój latem.
Mrożona kawa lchf
1 porcja
Składniki
200 ml schłodzonego espresso
80 ml śmietanki
1 łyżka syropu z błonnika
kostki lodu
Przygotowanie
Kostki lodu umieścić w wysokiej szklance. Wlać schłodzoną kawę z rozpuszczonym w niej syropem. Na koniec wlać śmietankę i lekko przemieszać.
Wartość energetyczna 1 porcji 308 kcal
Tłuszcz – 32 g
Białko – 2,0 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik – 0,0 g