Bigos – keto, paleo i bez glutenu

keto bigos

Bigos to najlepsze świąteczne danie również dla osób będących na diecie ketogenicznej. Kto by pomyślał, że bigos to istna keto potrawa! Keto bigos zawiera bardzo mało węglowodanów, mnóstwo białka, a nasz przepis całkiem sporą ilość tłuszczu. Bigos można przystosować do własnych potrzeb. Więcej białka pochodzącego z mięsa wcale nie wybije nas z ketozy. Przepis można zawsze zmodyfikować pod indywidualne predyspozycje jeśli chodzi o przyprawy czy ilość tłuszczu.

Keto bigos świąteczny

10 porcji

Składniki

1 kg poszatkowanej białej kapusty

½ kg kiszonej kapusty bez marchewki

½ kg karkówki

300 g wędzonego boczku

½ kg wołowiny rosołowej

3 śląskie kiełbasy

50 g cebuli

15 g suszonych grzybów

1 czosnek solo

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 liście laurowe

3 ziarna angielskiego ziela

3 nasiona jałowca

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka chili w proszku

1 ½ łyżki soli lub wedle smaku

30 ml pomidorowego przecieru

bulion z mięsa do rozrzedzenia

200 g masła

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę poszatkować i obgotować w małej ilości osolonej wody. Obgotować kiszoną kapustę w osolonej wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć z wody. Karkówkę i wołowinę ugotować. Bulion zachować do rozrzedzenia. Mięso pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę grzyby, cebulę i czosnek i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć dosypując przyprawy. Umieścić w garnku obie kapusty dodać usmażone mięso i rozmącony w gorącym bulionie pomidorowy przecier. Dodać laurowe liście, ziele angielskie i jałowiec. Pokroić kiełbasę w plasterki i usmażyć. Dodać do bigosu. Pokroić wędzony boczek w małą kostkę, zrumienić i wraz z wytopionym tłuszczem dodać do bigosu. Wymieszać bigos doprawić solą i ewentualnie doprawić większą ilością przypraw. Gotować bigos przez godzinę i schłodzić. Na drugi dzień zagotować bigos jeszcze raz. Im więcej odgrzewany tym lepszy w smaku.

bigos keto przepisy

Wartość energetyczna 1 porcji 550 kcal

Tłuszcze – 45,3 g

Białko – 27,4 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik- 3,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here