Bigos to najlepsze świąteczne danie również dla osób będących na diecie ketogenicznej. Kto by pomyślał, że bigos to istna keto potrawa! Keto bigos zawiera bardzo mało węglowodanów, mnóstwo białka, a nasz przepis całkiem sporą ilość tłuszczu. Bigos można przystosować do własnych potrzeb. Więcej białka pochodzącego z mięsa wcale nie wybije nas z ketozy. Przepis można zawsze zmodyfikować pod indywidualne predyspozycje jeśli chodzi o przyprawy czy ilość tłuszczu.
Keto bigos świąteczny
10 porcji
Składniki
1 kg poszatkowanej białej kapusty
½ kg kiszonej kapusty bez marchewki
½ kg karkówki
300 g wędzonego boczku
½ kg wołowiny rosołowej
3 śląskie kiełbasy
50 g cebuli
15 g suszonych grzybów
1 czosnek solo
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
3 ziarna angielskiego ziela
3 nasiona jałowca
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
1 ½ łyżki soli lub wedle smaku
30 ml pomidorowego przecieru
bulion z mięsa do rozrzedzenia
200 g masła
Przygotowanie
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę poszatkować i obgotować w małej ilości osolonej wody. Obgotować kiszoną kapustę w osolonej wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć z wody. Karkówkę i wołowinę ugotować. Bulion zachować do rozrzedzenia. Mięso pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę grzyby, cebulę i czosnek i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć dosypując przyprawy. Umieścić w garnku obie kapusty dodać usmażone mięso i rozmącony w gorącym bulionie pomidorowy przecier. Dodać laurowe liście, ziele angielskie i jałowiec. Pokroić kiełbasę w plasterki i usmażyć. Dodać do bigosu. Pokroić wędzony boczek w małą kostkę, zrumienić i wraz z wytopionym tłuszczem dodać do bigosu. Wymieszać bigos doprawić solą i ewentualnie doprawić większą ilością przypraw. Gotować bigos przez godzinę i schłodzić. Na drugi dzień zagotować bigos jeszcze raz. Im więcej odgrzewany tym lepszy w smaku.
Wartość energetyczna 1 porcji 550 kcal
Tłuszcze – 45,3 g
Białko – 27,4 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik- 3,0 g