Za tydzień tłusty czwartek, więc przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na keto churros. Oczywiście są to churros bez mąki, glutenu i cukru. Tłusty czwartek nie ma zbytniego znaczenia dla osoby wyznającej lchf styl życia. Będąc na diecie niskowęglowodanowej jemy tłusto i zdrowo przez cały rok.
Chcielibyśmy jednak zwrócić uwagę na znaczenie słów tłusty czwartek, które znane są od niepamiętnych czasów. Skoro taki tłusty to skąd ten tłuszcz skoro w pączkach nie ma go za wiele. W tym dniu w Polsce zjada się miliony pączków, podejrzewamy, że przeciętnie 3 pączki na osobę.
Klasyczny pączek o wadze 80 gramów to zaledwie 5 gramów białka, niecałe 13 g tłuszczu i ponad 50 gramów węglowodanów w zależności od nadzienia. Oczywiście obrońcy niskokalorycznych diet polecają pączki z piekarnika aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ponad 50 gramów węglowodanów nie da się ot tak spalić na poczekaniu. Ich nadmiar wędruje do wątroby i zostaje przekształcony w tłuszcz. Tak się dzieje nie tylko w tłusty czwartek ale również wtedy, kiedy codzienna dieta oparta jest głównie na węglowodanach z wykluczeniem tłuszczów.
Wiele osób wciąż sobie nie zdaje sprawy jaki popełniają błąd będąc na diecie niskotłuszczowej. Lepiej spróbować keto churros i czuć się dobrze. Tłusty czwartek przez cały rok to dopiero życie!
Wartość energetyczna keto churros i pączka
Wartość energetyczna – 80 g | Pączek | Keto churros |
Białko | 5 g | 5,7 g |
Tłuszcze | 13 g | 21,7 g |
Węglowodany | ponad 51 g | 1,5 g |
Błonnik | 1 g | 4 g |
summa | 341 kcal | 230 kcal |
Spoglądając na dane w tabeli powyżej nie trudno zauważyć, że 80 gramów keto churros zawiera mniej kalorii niż zwykły pączek smażony na tłuszczu. Są to kalorie pochodzące głównie z tłuszczu, a więc kalorie preferowane na diecie wysokotłuszczowej.
Keto churros
ok.470 g churros
Składniki:
65 g zmielonych migdałów
30 g kokosowej mąki, nieodtłuszczonej
1 łyżeczka gumy ksantanowej
1 łyżka zmielonych łusek babki jajowatej
250 ml wody
2 łyżki erytrytolu
60 g masła lub smalcu
¼ łyżeczki soli
2 jajka
smalec do smażenia
2 łyżeczki cynamonu + 1½ łyżki erytrytolu do obtoczenia
Przygotowanie
Zmielone migdały, kokosową mąkę, gumę ksantanową i błonnik wymieszać trzepaczką. Do małego garnka wlać wodę, dodać tłuszcz, erytrytol, sól i zagotować. Zdjąć wrzącą mieszankę z ognia i dodać suche składniki mieszając energicznie łyżką lub trzepaczką. Ciasto powinno tworzyć kulę ale być przy tym bardzo elastyczne. Następnie dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Ciasto powinno wciąż być ciepłe ale nie na tyle aby z jajek zrobiła się jajecznica. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz . Odciąć końcówkę rękawa cukierniczego, włożyć tylkę i masę. Wyciskać churros bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Wyjąć keto churros na papierowy ręcznik. W misce wymieszać erytrytol z cynamonem i obtoczyć churros.
Wartość energetyczna 1 porcji (80 g – 3 duże churros) 230 kcal
Tłuszcz – 21,7 g
Białko – 5,7 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 4,0 g