Proste churros – bez glutenu, cukru, mąki i keto

keto churros przepisy keto na tłusty czwartek

Za tydzień tłusty czwartek, więc przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na keto churros. Oczywiście są to churros bez mąki, glutenu i cukru. Tłusty czwartek nie ma zbytniego znaczenia dla osoby wyznającej lchf styl życia. Będąc na diecie niskowęglowodanowej jemy tłusto i zdrowo przez cały rok.

Chcielibyśmy jednak zwrócić uwagę na znaczenie słów tłusty czwartek, które znane są od niepamiętnych czasów. Skoro taki tłusty to skąd ten tłuszcz skoro w pączkach nie ma go za wiele. W tym dniu w Polsce zjada się miliony pączków, podejrzewamy, że przeciętnie 3 pączki na osobę.

Klasyczny pączek o wadze 80 gramów to zaledwie 5 gramów białka, niecałe 13 g tłuszczu i ponad 50 gramów węglowodanów w zależności od nadzienia. Oczywiście obrońcy  niskokalorycznych diet polecają pączki z piekarnika aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ponad 50 gramów węglowodanów nie da się ot tak spalić na poczekaniu. Ich nadmiar wędruje do wątroby i zostaje przekształcony w tłuszcz. Tak się dzieje nie tylko w tłusty czwartek ale również wtedy, kiedy codzienna dieta oparta jest głównie na węglowodanach z wykluczeniem tłuszczów.

Wiele osób wciąż sobie nie zdaje sprawy jaki popełniają błąd będąc na diecie niskotłuszczowej. Lepiej spróbować keto churros i czuć się dobrze. Tłusty czwartek przez cały rok to dopiero życie!

keto churros

Wartość energetyczna keto churros i pączka

Wartość energetyczna – 80 g Pączek Keto churros
Białko 5 g 5,7 g
Tłuszcze 13 g 21,7 g
Węglowodany ponad 51 g 1,5 g
Błonnik 1 g 4 g
summa 341 kcal 230 kcal

Spoglądając na dane w tabeli powyżej nie trudno zauważyć, że 80 gramów keto churros zawiera mniej kalorii niż zwykły pączek smażony na tłuszczu. Są to kalorie pochodzące głównie z tłuszczu, a więc kalorie preferowane na diecie wysokotłuszczowej.

Keto churros

ok.470 g churros

Składniki:

65 g zmielonych migdałów

30 g kokosowej mąki, nieodtłuszczonej

1 łyżeczka gumy ksantanowej

1 łyżka zmielonych łusek babki jajowatej

250 ml wody

2 łyżki erytrytolu

60 g masła lub smalcu

¼ łyżeczki soli

2 jajka

smalec do smażenia

2 łyżeczki cynamonu + 1½ łyżki erytrytolu do obtoczenia

Przygotowanie

Zmielone migdały, kokosową mąkę, gumę ksantanową i błonnik wymieszać trzepaczką. Do małego garnka wlać wodę, dodać tłuszcz, erytrytol, sól i zagotować. Zdjąć wrzącą mieszankę z ognia i dodać suche składniki mieszając energicznie łyżką lub trzepaczką. Ciasto powinno tworzyć kulę ale być przy tym bardzo elastyczne. Następnie dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Ciasto powinno wciąż być ciepłe ale nie na tyle aby z jajek zrobiła się jajecznica. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz . Odciąć końcówkę rękawa cukierniczego, włożyć tylkę i masę. Wyciskać churros bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Wyjąć keto churros na papierowy ręcznik. W misce wymieszać erytrytol z cynamonem i obtoczyć churros.

Wartość energetyczna 1 porcji (80 g – 3 duże churros) 230 kcal

Tłuszcz – 21,7 g

Białko – 5,7 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 4,0 g

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here