Od kilku dni na blogu pojawiają się przepisy z dyni. Dzisiaj zapraszam na keto muffinki z dyni. Nie w sposób oprzeć się tym pysznym słodkim wypiekom, które można jeść bez wyrzutu sumienia. Poza tym fajnie jest gotować czy wypiekać sezonowo. Jesień to wiadomo pora dynię. dynia sprawdza się w diecie ketogenicznej zarówno wytrawnie jak i w słodkiej odsłonie.
Jeśli wolicie wytrawne przepisy z dyni to polecam krem z dyni lub sałatkę z pieczonej dyni. Dla smakoszy słodkich wypieków zalecam koniecznie wypróbować przepis na keto muffinki z dyni, które są również paleo i bez glutenu.
Słodkości z dyni mają wspaniały kolor, a jeśli dodamy do nich korzennej przyprawy to wyglądają niemalże jak czekoladowe. Do wypieku muffinek wybrałam mąkę orzechową ze zmielonych orzechów laskowych. Stosuję ją na przemian z mąką migdałową. Ma ona intensywny smak orzechów, który świetnie pasuje w połączeniu z korzenną przyprawą.
Dyniowe muffinki są świetne
Ciasta, muffinki i placki – w tych przepisach dynia świetnie się sprawdza. Wypieki są wilgotne, mają piękny kolor i co najważniejsze są niskowęglowodanowe. Nawet czekoladowe ganache nie jest w stanie zmienić faktu, że keto muffinki z dyni są naprawdę bez cukru, bez mąki i naprawdę niskowęglowodanowe.
Dieta lchf to dieta dla osób, które lubią słodkości. Na tej diecie można je jeść o każdej porze, nie tylko na deser. Jak dla mnie taki jeden muffinek świetnie smakuje na śniadanie.
Keto muffinki z dyni
9 sztuk
Składniki
150 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g dyniowego puree
30 ml koncentratu jabłkowego niesłodzonego
2 łyżki kokosowej mąki
60 g kokosowego oleju
2 jajka
30 g erytrytolu
4 msk syropu z błonnika
2 łyżeczki korzennej przyprawy
Szczypta soli
Keto polewa czekoladowa
30 g masła
2 łyżki śmietanki, 36%
30 g kakao
3 łyżki syropu z błonnika
2 łyżki erytrytolu
20 g orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie
Do miski wsypać odważoną mąkę orzechową, mąkę kokosową, przyprawę korzenną oraz sodę do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka z puree z dyni, rozpuszczony olej kokosowy i sól. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia. Formę muffinkową wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Nastawić piekarnik na 180°C. Wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Wymieszać składniki na polewę czekoladową. Posmarować muffinki polewą i oprósz pokrojonymi orzechami.
Wartość energetyczna jednej porcji 289 kcal
Tłuszcz – 25 g
Białko – 6,0 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 15 g