Proste keto naleśniki to naleśniki z kokosowej mąki i błonnika w postaci zmielonych łusek babki płesznik. Keto naleśniki są łatwe w przyrządzeniu ale podczas smażenia wymagają trochę cierpliwości.
Nie są to naleśniki cienkie jak te z pszennej mąki ale puszyste i delikatne w smaku. Naleśniki można zjeść z karmelizowanymi owocami. Wybraliśmy brzoskwinie. Jak wiadomo brzoskwinie nie należą do niskowęglowodanowych.
Wszystko zależy od tego ile dziennie spożywamy węglowodanów. Jeśli mamy ochotę na brzoskwinię to musimy zmniejszyć ilość węglowodanów w innym posiłku. LCHF dieta nie oznacza, że trzeba zrezygnować z węglowodanów całkowicie. Należy je jedynie spożywać z rozsądkiem.
Czy powinniśmy się bać węglowodanów? Nie.
Keto naleśniki
2 naleśniki
Składniki
2 jajka
100 ml migdałowego mleka lub wody
1 łyżka kokosowej mąki
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik (fiberhusk)
szczypta soli do smaku
1 brzoskwinia
50 g masła
2 łyżki syropu z błonnika
50 ml ubitej śmietanki, 36% tłuszczu
Przygotowanie
Zmiksować jajka z migdałowym mlekiem. Dodać kokosową mąkę, fiberhusk, szczyptę soli i zmiksować. Odstawić na 5 minut. Rozpuścić łyżkę masła i usmażyć naleśnika. Rozpuścić drugą łyżkę masła i usmażyć kolejny naleśnik. Ciasto jest dosyć gęste i najlepiej je rozsmarować łyżką po dnie patelni. lepiej smażyć nieco mniejsze naleśniki, bo wtedy łatwiej jest je odwrócić na drugą stronę.
Rozgrzać resztę masła z syropem z błonnika. Przekroić brzoskwinię i usunąć pestkę. Ułożyć połówki brzoskwini na patelni i smażyć aż będą miękkie. Naleśniki posmarować bitą śmietaną i złożyć w trójkąt. Na wierzchu położyć kawałki brzoskwini i polać wytworzonym sosem.
Wartość energetyczna 1 naleśnika z bitą śmietaną 307,5 kcal
Tłuszcze – 29,5 g
Białko – 2,0 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 4,5g