poniedziałek, 7 października, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiKeto placki z halloumi i cukinii

Keto placki z halloumi i cukinii

Niedługo zaczną się długie wieczory przed telewizorem. Warto więc mieć coś pod ręką do jedzenia. Keto placki z halloumi i cukinii to właśnie taka jesienna przekąska na telewizyjny wieczór.

Halloumi to jeden z ulubionych serów w ketogenicznej kuchni. Jest to smaczny solankowy ser, który po usmażeniu jest lekko chrupiący z wierzchu, a w środku miękki. Warto go również dodawać do wszelkich sałatek.

Keto placki z halloumi z dodatkiem cukinii są przepyszną przekąską ale również pysznym daniem na obiad lub na kolację. Do placków pasują sosy na zimno na bazie creme fraiche o 36% zawartości tłuszczu lub greckiego jogurtu. Warto pamiętać o odpowiedniej ilości tłuszczu w tym daniu. Przyrządzając sos z jogurtu można go wzbogacić o MCT olej.

MCT olej można również użyć do smażenia placków. Kotleciki z cukinią czy placki z cukinią są smaczne i puszyste. Można je przyrządzić na wiele sposobów pamiętając oczywiście o odpowiedniej ilości tłuszczu i białka.

Placki z dodatkiem cukinii są smaczne ale trzeba pamiętać aby odcisnąć nadmiar soku. Ponieważ placki są bezglutenowe warto dodać zmielone łuski babki płesznik, które mają właściwości wiążące. Keto placki z halloumi warto podać z ostrym sosem.

keto placki przepis lchfdieta

Keto placki z halloumi

12 sztuk

Składniki

300 g cukinii

200 g halloumi

4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

4 łyżki świeżej bazylii, grubo pokrojonej

1 jajko

4 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik – fiberhusk, błonnik 

skórka otarta z jednej cytryny

sól i pieprz do smaku

masło, smalec lub MCT olej do smażenia

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać siemię lniane, fiberhusk, sól, pieprz, zioła, otartą skórkę z cytryny, jajko i wymieszać. Pokroić halloumi w drobną kostkę i dodać do cukinii. Wymieszać na farsz. Uformować 12 placków i smażyć na rozgrzanym tłuszczu w średniej temperaturze. Jeść ciepłe. Placki najlepiej zostawić na patelni , aby lekko przestygły. Ser się ścina i wtedy je łatwo przełożyć na talerz.

Wartość energetyczna 1 placka 104 kcal

Tłuszcz – 8,6 g

Białko – 5,3 g

Węglowodany – 0,9 g

Błonnik – 1,4 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze