Niedługo zaczną się długie wieczory przed telewizorem. Warto więc mieć coś pod ręką do jedzenia. Keto placki z halloumi i cukinii to właśnie taka jesienna przekąska na telewizyjny wieczór.
Halloumi to jeden z ulubionych serów w ketogenicznej kuchni. Jest to smaczny solankowy ser, który po usmażeniu jest lekko chrupiący z wierzchu, a w środku miękki. Warto go również dodawać do wszelkich sałatek.
Keto placki z halloumi z dodatkiem cukinii są przepyszną przekąską ale również pysznym daniem na obiad lub na kolację. Do placków pasują sosy na zimno na bazie creme fraiche o 36% zawartości tłuszczu lub greckiego jogurtu. Warto pamiętać o odpowiedniej ilości tłuszczu w tym daniu. Przyrządzając sos z jogurtu można go wzbogacić o MCT olej.
MCT olej można również użyć do smażenia placków. Kotleciki z cukinią czy placki z cukinią są smaczne i puszyste. Można je przyrządzić na wiele sposobów pamiętając oczywiście o odpowiedniej ilości tłuszczu i białka.
Placki z dodatkiem cukinii są smaczne ale trzeba pamiętać aby odcisnąć nadmiar soku. Ponieważ placki są bezglutenowe warto dodać zmielone łuski babki płesznik, które mają właściwości wiążące. Keto placki z halloumi warto podać z ostrym sosem.
Keto placki z halloumi
12 sztuk
Składniki
300 g cukinii
200 g halloumi
4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
4 łyżki świeżej bazylii, grubo pokrojonej
1 jajko
4 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik – fiberhusk, błonnik
skórka otarta z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku
masło, smalec lub MCT olej do smażenia
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać siemię lniane, fiberhusk, sól, pieprz, zioła, otartą skórkę z cytryny, jajko i wymieszać. Pokroić halloumi w drobną kostkę i dodać do cukinii. Wymieszać na farsz. Uformować 12 placków i smażyć na rozgrzanym tłuszczu w średniej temperaturze. Jeść ciepłe. Placki najlepiej zostawić na patelni , aby lekko przestygły. Ser się ścina i wtedy je łatwo przełożyć na talerz.
Wartość energetyczna 1 placka 104 kcal
Tłuszcz – 8,6 g
Białko – 5,3 g
Węglowodany – 0,9 g
Błonnik – 1,4 g