Dzisiaj wypróbowałam nowy przepis na niskowęglowodanowe naleśniki i od razu zamarzyły mi się nadziewane naleśniki, czyli krokiety. To naleśniki bez glutenu, więc nie zawierają ani jednego grama mąki. Te naleśniki zrobiłam z mascarpone, masła i jajek. Są niesamowicie tłuste i syte. Pasują zarówno na słodko jak i słono.
Nadziewane naleśniki, panierowane w migdałach i parmezanie to typowy lchf obiad. Przyrządzenie tego obiadu zajmuje niewiele czasu, a główną jego zaletą jest fakt, że można go przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić.
Naleśniki zazwyczaj panieruję w mące migdałowej często wymieszanej z parmezanem. Bardzo lubię migdały, ale często podmieniam je na niskowęglowodanowe orzechy takie jak orzechy włoskie lub laskowe. Osoby uczulone na orzechy mogą je zastąpić pestkami słonecznika.

LCHF krokiety
Tęsknisz za smakiem domowych krokietów? LCHF krokiety spełnią Twoje wymagania. Smakują jak tradycyjne, ale są zdrowsze. Łatwo je przyrządzić, wystarczy jeden naleśnik na jeden krokiet. Nadzienie można zrobić z wybranego mięsa. Właśnie ugotowałam kolejną porcję bulionu i postawiłam na karkówkę z kością. Mięso wykorzystałam do krokietów, a bulion na zupę.

Nadziewane naleśniki
4 porcje
Składniki
4 jajka
40 g mascarpone
35 g masła, miękkiego
sól do smaku
olej kokosowy do smażenia
Nadzienie do krokietów
300 g gotowanej karkówki
200 g białej kapusty
2 pieczarki
20 g cebuli
sól i czarny pieprz do smaku
Panierka
30 g mąki migdałowej blanszowanej
20 g parmezanu
1 jajko
olej kokosowy, masło lub olej MCT do smażenia
Przygotowanie
Zmiksować mascarpone z masłem. Dodawać po jednym jajku i krótko miksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni o średnicy 20 cm i usmażyć 4 cienkie naleśniki.
Kapustę poszatkować i gotować w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Pokroić cebulę i pieczarki w kostkę. Usmażyć doprawiając solą i pieprzem.Gotowaną karkówkę rozdrobnić w malakserze, krótko miksując. Wymieszać wszystkie składniki na farsz, ewentualnie doprawić więcej solą i pieprzem.
Nadziewać naleśniki i zwijać w kopertę. Wymieszać mąkę migdałową ze startym parmezanem. Roztrzepać jajka, lekko posolić. Zanurzać naleśniki w jajku i obtaczać w panierce. Smażyć na złoty kolor.
Wartość energetyczna 1 porcji 637 kcal
Tłuszcz – 56,2 g
Białko – 35,7 g
Węglowodany – 27,5 g
Błonnik – 1,9 g