Dzisiaj gotowałam nudle bez nudli! Zdarza mi się, że gotuję na dwa garnki. Moi milusińscy uwielbia nudle, a ja lubię w nich warzywa i mięso, więc pomyślałam, że dzisiaj ugotuję nudle dla rodziny, a dla mnie nudle bez nudli, czyli po prostu większość porcja warzyw i mięsa bez makaronu.
I wiecie co? Było naprawdę pysznie i wcale nie potrzebowałam makaronu w tym daniu. Zamiast niego użyłam zielonej fasolki. Oczywiście to danie można zrobić z niskowęglowodanowymi makaronami jak zoodles, czy konjac. Jak wspomniałam nudle zawierają mnóstwo warzyw i dobrej jakości mięsa lub ryb i skorupiaków.
Dzisiaj postawiłam na polędwicę wieprzową. Cienko pokrojona polędwica z wieprzowiny i marynowana w oleju sezamowym z dodatkiem przypraw i sezamowego oleju jest w tym daniu prawdziwym rarytasem. Inny atut tego mięsa jest to, że szybko je się smaży, a samo mięso po usmażeniu jest bardzo soczyste.
Warzywa w tym chińskim daniu na szczęście nie zawierają zbyt dużo węglowodanów i są na ogół dostępne przez cały rok. Wśród warzyw króluje seler, jedno z niskowęglowodanowych warzyw, które nadaje specyficzny smak daniu.
Bardzo lubię seler i często przyrządzam z niego zupę krem lub surówkę. Seler używam również do odchudzonej z węglowodanów warzywnej sałatki. Zastępuje w niej ziemniaki.
Poza selerem znajdziecie w tym daniu marchewkę. Wiem, wiem, marchewka zawiera więcej węglowodanów, ale jest słodka i razem z papryką sprawia, że nie trzeba dodawać rafinowanego cukru. W tym daniu znajdziecie wiele przypraw, olej sezamowy, soję, nasiona sezamu… Przepis znajdziecie poniżej.
Nudle bez nudli
2 porcje
Składniki
250 g polędwicy wieprzowej
50 g czerwonej papryki
100 g selera korzeniowego
1 mała marchewka
300 g zielonej fasolki, mrożonej
200 g brokułów, świeżych lub mrożonych
1 łyżka posiekanej kolendry
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
3 łyżki kokosowego oleju bez zapachowego lub oleju MCT
1 łyżka leju sezamowego
1 łyżka prażonych nasion sezamu
3 cm świeżego imbiru
1 czerwone chili
2 ząbki czosnku
szczyptę suszonych płatków chili
1 cebula czerwona, mała
Przygotowanie
Seler, imbir, czosnek, cebulę, paprykę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Chili przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z nasion i gniazdek. Brokuły podzielić na różyczki. Mięso pokroić na cienkie paski. W misce wymieszać 1 łyżkę sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i dodać pokrojoną polędwiczkę. Wymieszać i marynować przez 20 minut.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni o gruby dnie lub w woke. Smażyć wszystkie warzywa al dente z dodatkiem sosu sojowego, winnego octu i octu balsamicznego. Odsunąć warzywa na bok i dodać do woke mięso. Smażyć mięso przez 5 minut. Następnie wymieszać mięso z warzywami, dodać kolendrę, suszoną chili i smażyć przez 2 minuty.
Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą składników w woke. Wlać olej sezamowy i posypać prażonymi nasionami sezamu.
Wartość energetyczna 1 porcji 544 kcal
Tłuszcz – 36 g
Białko – 37 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik – 12 g