piątek, 14 czerwca, 2024

Nudle bez nudli

Dzisiaj gotowałam nudle bez nudli! Zdarza mi się, że gotuję na dwa garnki. Moi milusińscy uwielbia nudle, a ja lubię w nich warzywa i mięso, więc pomyślałam, że dzisiaj ugotuję nudle dla rodziny, a dla mnie nudle bez nudli, czyli po prostu większość porcja warzyw i mięsa bez makaronu.

I wiecie co? Było naprawdę pysznie i wcale nie potrzebowałam makaronu w tym daniu. Zamiast niego użyłam zielonej fasolki. Oczywiście to danie można zrobić z niskowęglowodanowymi makaronami jak zoodles, czy konjac. Jak wspomniałam nudle zawierają mnóstwo warzyw i dobrej jakości mięsa lub ryb i skorupiaków.

Dzisiaj postawiłam na polędwicę wieprzową. Cienko pokrojona polędwica z wieprzowiny i marynowana w oleju sezamowym z dodatkiem przypraw i sezamowego oleju jest w tym daniu prawdziwym rarytasem. Inny atut tego mięsa jest to, że szybko je się smaży, a samo mięso po usmażeniu jest bardzo soczyste.

Warzywa w tym chińskim daniu na szczęście nie zawierają zbyt dużo węglowodanów i są na ogół dostępne przez cały rok. Wśród warzyw króluje seler, jedno z niskowęglowodanowych warzyw, które nadaje specyficzny smak daniu.

Bardzo lubię seler i często przyrządzam z niego zupę krem lub surówkę. Seler używam również do odchudzonej z węglowodanów warzywnej sałatki. Zastępuje w niej ziemniaki.

Poza selerem znajdziecie w tym daniu marchewkę. Wiem, wiem, marchewka zawiera więcej węglowodanów, ale jest słodka i razem z papryką sprawia, że nie trzeba dodawać rafinowanego cukru. W tym daniu znajdziecie wiele przypraw, olej sezamowy, soję, nasiona sezamu… Przepis znajdziecie poniżej.

Nudle bez nudli

2 porcje

Składniki

250 g polędwicy wieprzowej

50 g czerwonej papryki

100 g selera korzeniowego

1 mała marchewka

300 g zielonej fasolki, mrożonej

200 g brokułów, świeżych lub mrożonych

1 łyżka posiekanej kolendry

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

3 łyżki kokosowego oleju bez zapachowego lub oleju MCT

1 łyżka leju sezamowego

1 łyżka prażonych nasion sezamu

3 cm świeżego imbiru

1 czerwone chili

2 ząbki czosnku

szczyptę suszonych płatków chili

1 cebula czerwona, mała

Przygotowanie

Seler, imbir, czosnek, cebulę, paprykę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Chili przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z nasion i gniazdek. Brokuły podzielić na różyczki. Mięso pokroić na cienkie paski. W misce wymieszać 1 łyżkę sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i dodać pokrojoną polędwiczkę. Wymieszać i marynować przez 20 minut.

Rozgrzać olej kokosowy na patelni o gruby dnie lub w woke. Smażyć wszystkie warzywa al dente z dodatkiem sosu sojowego, winnego octu i octu balsamicznego. Odsunąć warzywa na bok i dodać do woke mięso. Smażyć mięso przez 5 minut. Następnie wymieszać mięso z warzywami, dodać kolendrę, suszoną chili i smażyć przez 2 minuty.

Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą składników w woke. Wlać olej sezamowy i posypać prażonymi nasionami sezamu.

Wartość energetyczna 1 porcji 544 kcal

Tłuszcz – 36 g

Białko – 37 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik – 12 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze