Świetną alternatywą do tradycyjnej owsianki jest keto owsianka bez owsianych płatków ugotowana na dowolnym roślinnym mleku. Jest przepyszna i bardzo pożywna. Ugotowana na mieszance odżywczych nasion zawiera zdrowe tłuszcze, białko i niewielką ilość węglowodanów.
Większość osób przed przejściem na dietę ketogeniczną uwielbiało płatki owsiane na śniadanie. Gorące i szybkie śniadanie ze smacznymi dodatkami. Niestety, tradycyjna owsianka zawiera wiele węglowodanów, szybko podwyższa cukier we krwi. Natomiast keto owsianka jest uboga w węglowodany.
Oczywiście, niektóre osoby zadowalają się liberalną dietą lchf i ograniczają się jedynie do 100 gramów netto węglowodanów na dzień. Ale jeśli celem jest utrata wagi, należy ograniczyć węglowodany bardziej drastycznie. Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie może następować stopniowo. Uważna obserwacja własnego organizmu pozwoli ocenić jaka ilość węglowodanów w codziennej diecie jest stosowna i jakie to przynosi za sobą skutki dla zdrowia i wagi.
Keto owsianka to owsianka pełna zdrowia. Nasiona konopi, siemienia i chia są bogate nie tylko w białko ale również w zdrowe kwasy tłuszczowe. To one zaspokajają głód, natomiast białko buduje mięśnie.
Nic dziwnego, że konopie, siemię lniane i chia to super jedzenie dla każdego, kto dba o zdrowie i chce schudnąć kilka kilogramów.
Czym posłodzić keto owsiankę? Syrop z błonnika jest słodki i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ma wszechstronne zastosowanie i nadaje się do wypieków.
Keto owsianka bez owsianki
2 porcje
Składniki:
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki chia
4 łyżki mąki migdałowej
4 łyżki łuskanych nasion konopi
1 łyżeczka cynamonu
250 ml migdałowego mleka + 50 ml
1 łyżka kokosowego oleju
sól do smaku
2 łyżki syropu z błonnika
4 łyżki owoców jagodowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz syropu, cynamonu i owoców włożyć do garnka i zagotować. Mieszać aż owsianka zgęstnieje. Rozdzielić do misek, polać dodatkowym migdałowym mlekiem, syropem i posypać cynamonem. Dodać owoce.
Wartość energetyczna 1 porcji 493,5 kcal
Tłuszcz – 38 g
Białko – 15,5 g
Węglowodany – 6,9 g
Błonnik – 27,5 g