piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKalafior w diecie niskowęglowodanowej

Kalafior w diecie niskowęglowodanowej

LCHF zapiekanka kalafiorowa to smaczne i pożywne danie z kalafiora. Kalafior to popularne warzywo w diecie niskowęglowodanowej. 100 gramów kalafiora zawiera jedynie 2,6 gramy węglowodanów i prawie tyle samo błonnika. Nic dziwnego, że to warzywo bardzo często pojawia się w lchf i keto przepisach.

Poza tym kalafior jest tanim i dostępnym przez cały rok warzywem. Świetnie pasuje z większością produktów spożywczych. Można z niego wyczarować wiele smacznych przepisów o choćby lchf zapiekanka kalafiorowa.

Kalafior można zmiksować na puree lub przyrządzić kalafiorowy ryż. Świetnie smakuje pieczony w piekarniku. LCHF zapiekanka kalafiorowa jest smacznym daniem na obiad lub kolację. My ją tak lubimy, że zapiekankę, która nieco przypomina fritatta jemy praktycznie o każdej porze.

Pamiętaj, że kuchnia ketogeniczna opiera się na wysoko wartościowych i nieprzetworzonych tłuszczach. Przygotowując danie z warzywami ważna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Dania z kalafiorem pozwolą również obniżyć ilość białka w diecie. Kalafior zawiera jedynie 1,9 gramów białka na 100 gramów.

LCHF zapiekanka kalafiorowa lchf dieta

Wartości odżywcze kalafiora

Makroelementy Białka – 1,9 g Tłuszcze – 0,2 g Węglowodany – 2,6 g Błonnik – 2,3 g
Minerały Potas (K) – 340 mg Fosfor (P)- 43 mg Wapń (Ca) – 23 mg Magnez (Mg) – 11 mg
Witaminy Kwas foliowy – 88 µg Witamina C – 79 mg Witamina K – 27 µg Witamina B6 – 0,18 mg

lchf_zapiekanka_przepisy_odchudzanie_dieta

LCHF zapiekanka kalafiorowa

4 porcje

Składniki

500 g kalafiora, jeden średniej wielkości

1 łyżka cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka pomidorowego przecieru

150 g wędzonego boczku

300 ml śmietanki 36% tł.

1 serek philadephia lub łaciate, około 23% tł.

1 jajko

100 g sera cheddar

1 łyżka masła

Sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200°C. Podzielić kalafior na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzić.W naczyniu umieścić śmietankę, serek, przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Dodać utarty ser i wymieszać.

Boczek i cebulę usmażyć na złoty kolor. Foremkę o rozmiarach 15 cm x 20 cm posmarować masłem. Na dnie rozmieścić równomiernie kalafior i usmażony boczek z cebulą. Na wierzch wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 730 kcal

Tłuszcz – 68,3 g

Białko – 20,3 g

Węglowodany – 9,5 g

Błonnik – 3,3 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze