LCHF zapiekanka kalafiorowa to smaczne i pożywne danie z kalafiora. Kalafior to popularne warzywo w diecie niskowęglowodanowej. 100 gramów kalafiora zawiera jedynie 2,6 gramy węglowodanów i prawie tyle samo błonnika. Nic dziwnego, że to warzywo bardzo często pojawia się w lchf i keto przepisach.
Poza tym kalafior jest tanim i dostępnym przez cały rok warzywem. Świetnie pasuje z większością produktów spożywczych. Można z niego wyczarować wiele smacznych przepisów o choćby lchf zapiekanka kalafiorowa.
Kalafior można zmiksować na puree lub przyrządzić kalafiorowy ryż. Świetnie smakuje pieczony w piekarniku. LCHF zapiekanka kalafiorowa jest smacznym daniem na obiad lub kolację. My ją tak lubimy, że zapiekankę, która nieco przypomina fritatta jemy praktycznie o każdej porze.
Pamiętaj, że kuchnia ketogeniczna opiera się na wysoko wartościowych i nieprzetworzonych tłuszczach. Przygotowując danie z warzywami ważna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Dania z kalafiorem pozwolą również obniżyć ilość białka w diecie. Kalafior zawiera jedynie 1,9 gramów białka na 100 gramów.
Wartości odżywcze kalafiora
Makroelementy | Białka – 1,9 g | Tłuszcze – 0,2 g | Węglowodany – 2,6 g | Błonnik – 2,3 g |
---|---|---|---|---|
Minerały | Potas (K) – 340 mg | Fosfor (P)- 43 mg | Wapń (Ca) – 23 mg | Magnez (Mg) – 11 mg |
Witaminy | Kwas foliowy – 88 µg | Witamina C – 79 mg | Witamina K – 27 µg | Witamina B6 – 0,18 mg |
LCHF zapiekanka kalafiorowa
4 porcje
Składniki
500 g kalafiora, jeden średniej wielkości
1 łyżka cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka pomidorowego przecieru
150 g wędzonego boczku
300 ml śmietanki 36% tł.
1 serek philadephia lub łaciate, około 23% tł.
1 jajko
100 g sera cheddar
1 łyżka masła
Sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200°C. Podzielić kalafior na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzić.W naczyniu umieścić śmietankę, serek, przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Dodać utarty ser i wymieszać.
Boczek i cebulę usmażyć na złoty kolor. Foremkę o rozmiarach 15 cm x 20 cm posmarować masłem. Na dnie rozmieścić równomiernie kalafior i usmażony boczek z cebulą. Na wierzch wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 730 kcal
Tłuszcz – 68,3 g
Białko – 20,3 g
Węglowodany – 9,5 g
Błonnik – 3,3 g