Ostatni tydzień przed świętami jest u mnie najgorętszy. Właśnie dzisiaj ugotowałam keto pierogi z kapustą. Ciasto na keto pierogi jest proste i łatwe w przyrządzeniu. Pasuje zarówno na pierogi jak i uszka.
Ciasto na pierogi w wersji niskowęglowodanowej to ciasto z blanszowanej mąki migdałowej z dodatkiem gumy ksantanowej i jajek. O dziwo, to ciasto można rozwałkować bardzo cienko i zrobić delikatne pierożki, obficie nadziane farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.
Keto ciasto na pierogi można wykorzystać również na pierogi z mięsnym nadzieniem, a nawet z jagodami. To jest bardzo uniwersalne ciasto. Pasuje nawet na uszka.
Keto pierogi z kapustą najlepiej smakują odsmażane zresztą jak tradycyjne pierogi. Podobnie można je również zamrozić. Żadne z Was na pewno nie chce stać przy kuchni aż do samej wigilii. Zawsze mrożę pierogi, bo przygotowuję je wcześniej. Jest to dla mnie najbardziej pracochłonne przedświąteczne zajęcie.
Keto pierogi z kapustą
40 małych pierogów
Składniki
200 g migdałowej mąki, blanszowanej
2 jajka + 1 białko
10 g gumy ksantanowej
1 łyżeczka soli
Farsz
300 g kiszonej kapusty
10 g suszonych grzybów
30 g cebuli
sól i czarny pieprz do smaku
3 łyżki masła
Przygotowanie
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę obgotować w lekko osolonej wodzie. Rozgrzać masło na patelni. Pokroić cebulę i grzyby w drobną kostkę. Usmażyć na maśle. Dodać odcedzoną kapustę i smażyć przez 10 minut. Ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać jajka i białko. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 placki i rozwałkować cienko . Wycinać kółka o średnicy 6 cm za pomocą szklanki lub metalowej obręczy. Nabrać łyżeczkę farsz na placek, złożyć w półksiężyc. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierogi. Gotować przez około 4 minut. Wyjąć na talerz. Ostudzone pierogi zamrozić. Jeść odsmażone.
Wartość energetyczna jednego pieroga 44 kcal
Tłuszcze – 3,9 g
Białko – 1,6 g
Węglowodany – 0,5 g
Błonnik – 0,4 g
Witam
Czy gumę ksantanową można czymś zastąpić?
Akurat w tym przepisie nie próbowałam
Czy te pierogi mozna mrozic po ugotowaniu?
Tak