poniedziałek, 15 kwietnia, 2024

Keto pierogi z kapustą

Ostatni tydzień przed świętami jest u mnie najgorętszy. Właśnie dzisiaj ugotowałam keto pierogi z kapustą. Ciasto na keto pierogi jest proste i łatwe w przyrządzeniu. Pasuje zarówno na pierogi  jak i uszka.

Ciasto na pierogi w wersji niskowęglowodanowej to ciasto z blanszowanej mąki migdałowej z dodatkiem gumy ksantanowej i jajek. O dziwo, to ciasto można rozwałkować bardzo cienko i zrobić delikatne pierożki, obficie nadziane farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów.

Keto ciasto na pierogi można wykorzystać również na pierogi z mięsnym nadzieniem, a nawet z jagodami. To jest bardzo uniwersalne ciasto. Pasuje nawet na uszka.

Keto pierogi z kapustą najlepiej smakują odsmażane zresztą jak tradycyjne pierogi. Podobnie można je również zamrozić. Żadne z Was na pewno nie chce stać przy kuchni aż do samej wigilii. Zawsze mrożę pierogi, bo przygotowuję je wcześniej. Jest to dla mnie najbardziej pracochłonne przedświąteczne zajęcie.

keto pierogi z kapustą przepis kuchnia ketogenna lchf dieta

Keto pierogi z kapustą

40 małych pierogów

Składniki

200 g migdałowej mąki, blanszowanej

2 jajka + 1 białko

10 g gumy ksantanowej

1 łyżeczka soli

Farsz

300 g kiszonej kapusty

10 g suszonych grzybów

30 g cebuli

sól i czarny pieprz do smaku

3 łyżki masła

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Kapustę obgotować w lekko osolonej wodzie. Rozgrzać masło na patelni. Pokroić cebulę i grzyby w drobną kostkę. Usmażyć na maśle. Dodać odcedzoną kapustę i smażyć przez 10 minut. Ostudzić.

W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać jajka i białko. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 placki i rozwałkować cienko . Wycinać kółka o średnicy 6 cm za pomocą szklanki lub metalowej obręczy. Nabrać łyżeczkę farsz na placek, złożyć w półksiężyc. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierogi. Gotować przez około 4 minut. Wyjąć na talerz. Ostudzone pierogi zamrozić. Jeść odsmażone.

Wartość energetyczna jednego pieroga 44 kcal

Tłuszcze – 3,9 g

Białko – 1,6 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,4 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze