Święta już tuż, tuż. Mam dla Was dzisiaj przepis na keto krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety są pyszne! Nie różnią się niczym od tradycyjnych poza naleśnikami, które oczywiście są bez mąki.
Smażenie naleśników bez mąki wymaga wprawy. Generalnie smażę cienkie naleśniki i małe aby było mi łatwiej je wyjąć z patelni. Ciasto na naleśniki przyrządzam na kilka sposobów. Do naleśników na słodko korzystam z przepisu na ciasto naleśnikowe z dodatkiem kokosowej mąki. Z tego przepisu zrobiłam też krokiety z mięsem.
Krokiety z kapustą i grzybami zrobiłam z ciasta naleśnikowe, na które składają się jedynie jajka, zmielony łuski babki płesznik i migdałowe mleko. Chciałam aby ciasto było jak najbardziej neutralne w smaku.
Keto krokiety z kapustą
8 krokietów
Składniki
4 jajka
300 ml migdałowego mleka
1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik , błonnik
0, 5 łyżeczki soli
2 łyżki masła
Nadzienie z kapusty i grzybów
250 g pieczarek
300 g kiszonej kapusty
30 g masła
1 cebula
10 g suszonych grzybów
Sól i czarny pieprz do smaku
1 jajko i 50 g mąki migdałowej do panierowania
tłuszcz do smażenia, masło lub kokosowy olej
Przygotowanie
Jajka zmiksować z błonnikiem, migdałowym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto powinno być jak kluska ale lejące. Rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy na gorącą patelnię i równomiernie rozprowadzić ciasto za pomocą silikonowego pędzelka. Smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Z tej porcji wychodzi 8 naleśników o średnicy 20 cm.
Przygotować nadzienie. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i pokroić w drobną kostkę wraz z cebulą. Pokroić pieczarki i prażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Do pieczarek dodać cebulę i suszone grzyby. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (można obgotować lub opłukać zimną wodą i odcisnąć). Doprawić nadzienie solą i pieprzem. Smażyć przez 10 minut.
Podzielić nadzienie na naleśniki i formować rulon zawijając boki do środka. Rozmącić jajko. Maczać rulony w jajku, a następnie w mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeść na ciepło. Krokiety można zamrozić.
Wartość energetyczna jednego krokieta 172 kcal
Tłuszcze – 14 g
Białko – 8,0 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 3,0 g