poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaŚwiąteczne przepisy w wersji keto

Świąteczne przepisy w wersji keto




Święta już tuż, tuż. Mam dla Was dzisiaj przepis na keto krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety są pyszne! Nie różnią się niczym od tradycyjnych poza naleśnikami, które oczywiście są bez mąki.

Smażenie naleśników bez mąki wymaga wprawy. Generalnie smażę cienkie naleśniki i małe aby było mi łatwiej je wyjąć z patelni. Ciasto na naleśniki przyrządzam na kilka sposobów. Do naleśników na słodko korzystam z przepisu na ciasto naleśnikowe z dodatkiem kokosowej mąki. Z tego przepisu zrobiłam też krokiety z mięsem.

Krokiety z kapustą i grzybami zrobiłam z ciasta naleśnikowe, na które składają się jedynie jajka, zmielony  łuski babki płesznik i migdałowe mleko. Chciałam aby ciasto było jak najbardziej neutralne w smaku.

keto krokiet z kapustą przepisy lchf dieta

Keto krokiety z kapustą

8 krokietów

Składniki

jajka

300 ml migdałowego mleka

1 łyżka zmielonych łusek babki płesznik , błonnik

0, 5 łyżeczki soli

2 łyżki masła

 Nadzienie z kapusty i grzybów

250 g pieczarek

300 g kiszonej kapusty

30 g masła

1 cebula

10 g suszonych grzybów

Sól i czarny pieprz do smaku

1 jajko i 50 g mąki migdałowej do panierowania

tłuszcz do smażenia, masło lub kokosowy olej

Przygotowanie

Jajka zmiksować z błonnikiem, migdałowym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto powinno być jak kluska ale lejące. Rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy na gorącą patelnię i równomiernie rozprowadzić ciasto za pomocą silikonowego pędzelka. Smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Z tej porcji wychodzi 8 naleśników o średnicy 20 cm.

Przygotować nadzienie. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i pokroić w drobną kostkę wraz z cebulą. Pokroić pieczarki i prażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Do pieczarek dodać cebulę i suszone grzyby. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (można obgotować lub opłukać zimną wodą i odcisnąć). Doprawić nadzienie solą i pieprzem. Smażyć przez 10 minut.

Podzielić nadzienie na naleśniki i formować rulon zawijając boki do środka. Rozmącić jajko. Maczać rulony w jajku, a następnie w mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeść na ciepło. Krokiety można zamrozić.

Wartość energetyczna jednego krokieta 172 kcal

Tłuszcze – 14 g

Białko – 8,0 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 3,0 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze