Pieczone keto skrzydełka to skrzydełka z kurczaka, marynowane z dodatkiem wędzonej papryki. Oprócz papryki jest jeszcze więcej innych składników marynaty, które sprawiły, że skrzydełka po upieczeniu były super mięciutkie i pięknie skarmelizowane. Tak, można keto, bez cukru i glutenu!
Zamiast miodu lub cukru pod inną postacią używam syropu z błonnika. Taki syrop zawiera niewiele cukru, bo na 100 g produktu przypada zaledwie 5 g cukru. W przepisie użyłam 4 łyżki syropu z błonnika co w przeliczeniu na cukier wynosi 3 g. Jeśli bym użyła miód czy inny syrop byłoby to około 50 g cukru. Różnica jest niesamowita. Syrop z błonnika bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni do keto wypieków jak również do przyrządzenia domowej granoli.
Jedzenie skrzydełek to prawdziwa przyjemność. Zazwyczaj kupuję 2 – 3 kilogramy skrzydełek, marynuję i piekę w piekarniku, aż się mocno zasłocą, a marynata skarmelizuje. Wtedy można zacząć ucztę. Na ogół przeznaczam 450 g skrzydełek na osobę, tj. około 8 skrzydełek kurczęcych. Zupełnie zadowalająca porcja dla mężczyzny. Sama zjadam nieco mniej, jeśli jem je z ryżem kalafiorowym.
Pieczone keto skrzydełka w wersji keto to świetne danie na obiad lub jako przekąska na filmowy wieczór. Jedzenie skrzydełek to prawdziwa przyjemność. Zapomnijcie o widelcu i nożu! Jedzenie rękoma przedłuża przyjemność!
Keto skrzydełka w marynacie bez cukru
4 porcje
Składniki
1,8 kg skrzydełek z kurczaka
2 cebule
1 czosnek solo
50 ml kokosowego oleju
3 łyżki soi
1 łyżka francuskiej musztardy lub innej musztardy bez cukru
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 cm świeżego imbiru
4 łyżki syropu z błonnika
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soli
2 czerwone chili
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Olej kokosowy podgrzać w rondelku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier, oczyszczone i pokrojone w kostkę chili i resztę składników oprócz oliwy. Gotować 10 minut, po czym zmiksować marynatę. Na koniec dodać oliwę i wymieszać marynatę ze skrzydełkami. Marynować przez noc.
Nastawić piekarnik na 250ºC na funkcję grillową lub wedle piekarnika. Wstawić mięso i piec przez 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec przez godzinę. Obracać skrzydełka, aby się równomiernie upiekły, a marynata ładnie skarmelizowała.
Wartość energetyczna 1 porcji – 8 skrzydełek 235 kcal
Tłuszcze – 19 g
Białko – 2,0 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 16 g