poniedziałek, 7 października, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaPieczone skrzydełka - keto, bez cukru i glutenu

Pieczone skrzydełka – keto, bez cukru i glutenu

Pieczone keto skrzydełka to skrzydełka z kurczaka, marynowane z dodatkiem wędzonej papryki. Oprócz papryki jest jeszcze więcej innych składników marynaty, które sprawiły, że skrzydełka po upieczeniu były super mięciutkie i pięknie skarmelizowane. Tak, można keto, bez cukru i glutenu!

Zamiast miodu lub cukru pod inną postacią używam syropu z błonnika. Taki syrop zawiera niewiele cukru, bo na 100 g produktu przypada zaledwie 5 g cukru. W przepisie użyłam 4 łyżki syropu z błonnika co w przeliczeniu na cukier wynosi 3 g. Jeśli bym użyła miód czy inny syrop byłoby to około 50 g cukru. Różnica jest niesamowita. Syrop z błonnika bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni do keto wypieków jak również do przyrządzenia domowej granoli.

Jedzenie skrzydełek to prawdziwa przyjemność. Zazwyczaj kupuję 2 – 3 kilogramy skrzydełek, marynuję i piekę w piekarniku, aż się mocno zasłocą, a marynata skarmelizuje. Wtedy można zacząć ucztę. Na ogół przeznaczam 450 g skrzydełek na osobę, tj. około 8 skrzydełek kurczęcych. Zupełnie zadowalająca porcja dla mężczyzny. Sama zjadam nieco mniej, jeśli jem je z ryżem kalafiorowym.

Pieczone keto skrzydełka w wersji keto to świetne danie na obiad lub jako przekąska na filmowy wieczór. Jedzenie skrzydełek to prawdziwa przyjemność. Zapomnijcie o widelcu i nożu! Jedzenie rękoma przedłuża przyjemność!

keto skrzydelka obiad dieta zdrowe odchudzanie lchfdieta

Keto skrzydełka w marynacie bez cukru

4 porcje

Składniki

1,8 kg skrzydełek z kurczaka

2 cebule

1 czosnek solo

50 ml kokosowego oleju

3 łyżki soi

1 łyżka francuskiej musztardy lub innej musztardy bez cukru

3 łyżki przecieru pomidorowego

3 cm świeżego imbiru

4 łyżki syropu z błonnika

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka soli

2 czerwone chili

1 łyżka wędzonej papryki w proszku

2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Olej kokosowy podgrzać w rondelku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier, oczyszczone i pokrojone w kostkę chili i resztę składników oprócz oliwy. Gotować 10 minut, po czym zmiksować marynatę. Na koniec dodać oliwę i wymieszać marynatę ze skrzydełkami. Marynować przez noc.

Nastawić piekarnik na 250ºC na funkcję grillową lub wedle piekarnika. Wstawić mięso i piec przez 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec przez godzinę. Obracać skrzydełka, aby się równomiernie upiekły, a marynata ładnie skarmelizowała.

Wartość energetyczna 1 porcji – 8 skrzydełek 235 kcal

Tłuszcze – 19 g

Białko – 2,0 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 16 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze