Od dawna przymierzałam się do przyrządzenia omletu typu keto omlet zapiekany w serze. To danie to maksymalna ilość tłuszczu i białka z niewielką dawką węglowodanów. Omlet zapiekany w serze to typowe danie na diecie ketogenicznej, które można przyrządzić na wiele sposobów.
Jak urozmaicić omlet? Omlet można przyrządzić z dodatkiem grzybów lub warzyw. Można również dodać feta lub wędzony łosoś. Warto też korzystać z różnych gatunków serów. Jeśli lubicie ostre sery to polecam sery długodojrzewające.
Omlet najczęściej kojarzy się z omletem na słodko. Nawet taki omlet można przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej, a więc bez cukru i mąki, o choćby czekoladowy omlet lub migdałowy omlet z truskawkami. Są to idealne omlety na śniadanie lub podwieczorek, bogate w białko i tłuszcz.
Poza tym, przyrządzenie omletu jest bardzo proste, co dodatkowo zachęca do wdrożenia tego dania do diety niskowęglowodanowej.
Omlet zapiekany w serze
1 porcja
Składniki
2 jajka
2 łyżki śmietanki, 36% tł.
80 g żółtego sera
1 łyżka kokosowego oleju lub masła
½ łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli do smaku
3 pieczarki, 35 g
30 g szpinaku, świeżego
3 pomidory koktajlowe
garść rukoli
Przygotowanie
Rozpuścić tłuszcz na średniej wielkości patelni. Rozprowadzić równomiernie po całej patelni. Dno patelni posypać startym serem. Smażyć ser powoli, do utworzeniu bąbelków. Roztrzepać jajka z solą, oregano i śmietanką. Rozprowadzić równomiernie masę jajeczną po serze i piec, aż spód sera się zrumieni. Pokroić pieczarki i pomidory. Pieczarki można wcześniej podsmażyć wraz ze szpinakiem. Ułożyć grzyby, szpinak i pomidory na połowie omletu i delikatnie przykryć drugą połową. Jeść z rukolą lub inną sałatą.
Wartość energetyczna omletu 676 kcal
Tłuszcze – 56 g
Białko – 39 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik- 1,0 g