Keto zoodles z sosem serowym czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z sosem serowym to pyszne i bardzo pożywne danie. To danie to prawdziwy hit lata, bo jest bardzo proste w przygotowaniu. Pociąć cukinię na makaron zajmuje chwilę. Sos można przygotować z podwójnej porcji i wykorzystać jako bazę do innych keto dań.
Keto przepisy z cukinią są bardzo praktyczne ponieważ cukinia jest warzywem dostępnym przez cały rok. Świetnie smakuje z sosem serowym, który przyrządzamy z czterech serów. Danie dodatkowo posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Jaki ser pleśniowy wybrać to po prostu kwestia smaku.
Sos serowy można przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić. Keto zoodles z sosem serowym to idealne danie na obiad lub kolację. Można je również zapakować na lunch.
Keto zoodles z sosem serowym
Sos serowy
8 porcji
Składniki
½ l śmietanki, 36%
250 ml wrzątku lub mięsnego bulionu
2 serki philadelphia, 500 g
250 g mascarpone
150 g żółtego sera, kremowego i min 30%
150 g plesniowego sera roquefort
20 g cebuli
¾ łyżeczki granulowanego czosnku
10 listków świeżej bazylii
1 mała gałązka świeżego rozmarynu
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek lub mct oleju
sól i czarny pieprz do smaku
Dodatkowo
natka pietruszki do posypania
250 g zoodles
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.Dodać pokrojoną bazylię i rozmaryn. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Wlać śmietankę, bulion i zagotować. Zmiksować. Następnie dodać po kolei sery, mieszając aby się rozpuściły. Doprawić sos solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej wrzątku lub bulionu.
Wartość energetyczna 1 porcji sosu 594 kcal , z zoodles 636 kcal
Tłuszcz – 60 g
Białko – 13,8 g
Węglowodany – 5,9 g
Błonnik – 3,0 g