Ciasto kruszonka w wersji lchf crumble jest jednym z najpopularniejszych ciast z owocami. Na szczęście dla wszystkich co lubią to ciasto przygotowaliśmy niskowęglowodanową wersję, gdzie zamiast mąki i cukru, użyliśmy mąkę migdałową, kokosową i ksylitol. Ciasto najlepiej zrobić z owocami jagodowymi i rabarbarem. Ciasto można upiec w dużej formie lub w małych ramekinach.
LCHF crumble
6 porcji
Składniki
80 g mąki migdałowej (mielone migdały bez skórki)
30 g kokosowej mąki
25 g włoskich orzechów, grubopokrojonych
25 migdałów, grubo pokrojonych
1 jajko
30 g masła lub kokosowego oleju
40 g ksylitolu
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150 g owoców jagodowych
150 g rabarbaru
8 g 1 łyżka nasion chia, zmielone
20 g mieszanki erytrytol-stewia
Przygotowanie
Rabarber pokroić na małe kawałki i wymieszać z resztą owoców, zmielonymi chia (można użyć młynka do kawy) i mieszanką erytrytol-stewia. Odstawić na 20 minut. Chia napęcznieje. Przełożyć owoce do ramekinów lub zostawić w dużej formie i kontynuować pieczenie. Obie „mąki” wymieszać z orzechami, migdałami, solą i ksylitolem. Dodać jajko i rozpuszczony tłuszcz. Połączyć palcami do momentu wytworzenia kruszonki, następnie posypać nią owoce. Piec crumble przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 150ºC.
Wartość energetyczna 1 porcji 187 kcal
Tłuszcze – 16,2 g
Białko – 6,3 g
Węglowodany – 3,8 g
Błonnik – 4,7g