Ciasto kruszonka -lchf crumble

lchf crumble

Ciasto kruszonka w wersji lchf crumble jest jednym z najpopularniejszych ciast z owocami. Na szczęście dla wszystkich co lubią to ciasto przygotowaliśmy niskowęglowodanową wersję, gdzie zamiast mąki i cukru, użyliśmy mąkę migdałową, kokosową i ksylitol. Ciasto najlepiej zrobić z owocami jagodowymi i rabarbarem. Ciasto można upiec w dużej formie lub w małych ramekinach.

LCHF crumble

6 porcji

Składniki

80 g mąki migdałowej (mielone migdały bez skórki)

30 g kokosowej mąki

25 g włoskich orzechów, grubopokrojonych

25 migdałów, grubo pokrojonych

1 jajko

30 g masła lub kokosowego oleju

40 g ksylitolu

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

150 g owoców jagodowych

150 g rabarbaru

8 g 1 łyżka nasion chia, zmielone

20 g mieszanki erytrytol-stewia

Przygotowanie

Rabarber pokroić na małe kawałki i wymieszać z resztą owoców, zmielonymi chia (można użyć młynka do kawy) i mieszanką erytrytol-stewia. Odstawić na 20 minut. Chia napęcznieje. Przełożyć owoce do ramekinów lub zostawić w dużej formie i kontynuować pieczenie. Obie „mąki” wymieszać z orzechami, migdałami, solą i ksylitolem. Dodać jajko i rozpuszczony tłuszcz. Połączyć palcami do momentu wytworzenia kruszonki, następnie posypać nią owoce. Piec crumble przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 150ºC.

Wartość energetyczna 1 porcji  187 kcal

Tłuszcze – 16,2 g

Białko – 6,3 g

Węglowodany – 3,8 g

Błonnik – 4,7g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here