poniedziałek, 22 lipca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaTradycyjne przepisy w wersji niskowęglowodanowej

Tradycyjne przepisy w wersji niskowęglowodanowej

LCHF krokiety czyli nadziewane naleśniki to popularny przepis na obiad, który można również przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej. Jest to smaczne i pożywne danie na obiad.

Do krokietów można wykorzystać gotowane mięso rosołowe lub resztki smażonego kurczaka. Do farszu można dodać grzyby lub niskowęglowodanowe warzywa jak kapusta, brokuły czy por. Dodatek warzyw lub grzybów to źródło witamin, minerałów, a przede wszystkim błonnika. Błonnik pobudza pracę jelit, nie podnosi poziomu cukru we krwi i wzmacnia uczucie sytości.

LCHF krokiety to nadziewane i panierowane naleśniki. Do panierowania można użyć dowolnej mąki orzechowej lub migdałowej. Można również obtoczyć naleśniki w błonniku witalnym, który polecamy osobom uczulonym na orzechy i migdały.

Krokiety to również świetne danie na lunch do pracy. Jak widać bardzo łatwo można przekształcić obiad wysokowęglowodanowy w wartościowe danie niskowęglowodanowe. Tradycyjny krokiet z ciasta naleśnikowego z dodatkiem pszennej mąki zawiera 14 gramów węglowodanów, gdzie lchf krokiety zawierają jedynie 3 gramy węglowodanów. Widzicie jaka różnica!

lchf krokiety lchf dieta recept dieta ketogeniczna odchudzanie

LCHF krokiety

4 krokiety

Składniki:

300 g ugotowanego kurczaka

150 g pieczarek

2 łyżki oliwy

1 mała cebula

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

60 g mąki migdałowej

1 jajko

50 g kokosowego oleju lub masła do smażenia

podwójna porcja ciasta naleśnikowego, tutaj przepis

Przygotowanie

Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe i usmażyć 4 cienkie naleśniki na dużej patelni. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach masła. Mięso rozdrobnić w malakserze. Dodać cebulę z pieczarkami, oliwę i pietruszkę. Doprawić farsz solą i pieprzem i wymieszać. Podzielić farsz na naleśniki i każdy naleśnik zwinąć w rulon.

W misce rozmącić jajko. Na talerz wysypać mąkę migdałową. Zanurzyć każdy naleśnik w jajku po czym obtoczyć w mące migdałowej i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Jeść krokiety z porcją sałaty z ketchupem bez cukru.

Wartość energetyczna krokieta z jednego naleśnika 376 kcal

Tłuszcze – 33,5 g

Białko – 14 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 3,5g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze