Jest już naszą tradycją, że w sobotę jemy najczęściej pizzę. Pizza fat head to keto pizza z górnej półki. Ciasto na pizza fat head to w rzeczywistości mielone mięso z kurczaka wymieszane z mozzarella. Potem to już można popuścić wodze fantazji i obłożyć pizzę czym się da.
Dzisiaj proponujemy pizza fat head z włoskimi smakami. Znajdziecie w niej prosciutto, marynowane w pesto kuleczki mozzarella i pomidory oraz wiosenne nowalijki czyli szparagi. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Szparagi są niesamowicie smaczne i zdrowe. Warto je więc wdrożyć do codziennej diety. Również dieta ketogeniczna nie ma żadnych restrykcji odnośnie szparagów. Zawierają one mało węglowodanów, więc świetnie się sprawdzają w przepisach ketogenicznych.
Ile tłuszczu można jeść na diecie ketogenicznej?
Tłuszcz to główny makroelement w diecie ketogenicznej czy diecie lchf. Ilość tłuszczu w diecie zależy od wyznaczonych celów. Zdrowie można już poprawić zmniejszając ilość spożycie węglowodanów na korzyść tłuszczów. Generalnie ilość tłuszczów w diecie jest nieograniczona.
Należy jednak zaprowadzić taką dietę tłuszczową, która zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Masło, kokosowy olej, MCT olej czy oliwa to zdrowe tłuszcze o różnym przeznaczeniu. Oliwę należy stosować jedynie do sałatek na zimno. Pozostałe tłuszcze są idealne do do smażenia i pieczenia.
Keto pizza zawiera bardzo dużo tłuszczu, który zaspokaja głód na bardzo długo. Jest to bardzo syte danie. Ilość tłuszczu można zwiększyć dowolnie na przykład zamieniając pomidorowy sos do pizzy na sos bianco zrobiony z tłustego creme fraiche i parmezanu.
Pizzę można wzbogacić o dodatkowy tłuszcz używając domowego pesto z oliwą i orzechami lub migdałami. W ten sposób można uzyskać zbalansowany posiłek zawierający zarówno nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ilość tłuszczów we krwi wzrasta z początkiem diety ketogenicznej ale stabilizuje się po pewnym czasie. Wzrost trójglicerydów i cholesterolu wiąże się z ich uwalnianiem podczas ketozy, kiedy to organizm przechodzi na spalanie tłuszczów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Jeżeli dieta wysokotłuszczowa jest restrykcyjna i przestrzegana związki te nie wpływają negatywnie na zdrowie.
Pizza fat head
8 porcji
Składniki
500 g mielonego z kurczaka
1 mała cebula, zmiksowana na puree
50 g parmezanu, utartego
150 g sera mozzarella, utartego
1 żółtko
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
czarny pieprz do smaku
100 g creme fraiche, 34% tł.
20 g parmezanu
50 g rukoli
100 g zielonych szparagów
1 łyżka masła
80 g prosciutto
100 g pomidorów koktajlowych
2 łyżki pesto, tutaj przepis
3 łyżki oliwy
125 g mini mozzarella, małe kuleczki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Mielone mięso wymieszać z żółtkiem, cebulą, parmezanem, mozzarellą, solą i przyprawami. Przełożyć farsz na blachę i uformować prostokątny placek o grubości około 1 cm. Wstawić spód do pizzy do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie przygotować sos bianco. W misce wymieszać creme fraiche z parmezanem. Wyjąć podpieczony spód i posmarować sosem bianco. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 minut. Upieczony spód można pokroić na kawałki i zamrozić.
Szparagi gotować przez 5 minut (kłosy przez 3 minuty) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Lekko zrumienić na maśle. Pomidory i mozzarellę przekroić na pół i wymieszać z pesto i oliwą. Obłożyć ciepły spód do pizzy rukolą, szynka, szparagami i resztą składników. Podzielić na 8 kwadratów.
Wartość energetyczna 1 porcji 370 kcal
Tłuszcz – 28 g
Białko – 27,5 g
Węglowodany – 2,3 g
Błonnik – 1,3 g