Lubicie mięso z kurczaka? Jest pyszne i szybkie w przyrządzaniu. Jego zaletą jest to, że można je przyrządzić na wiele sposobów jak egzotyczne lchf udka z kurczaka. LCHF udka z kurczaka są tłuściejsze niż pierś z kurczaka. Mięso jest przez to bardziej soczyste. Egzotyczne udka z kurczaka w aromatycznym sosie to potrawa na bazie sosu z kokosowego mleka, pomidorów i przypraw takich jak kurkuma, garam masala, czarny i kajeński pieprz. Smaczne danie, które idealnie smakuje z pieczonym kalafiorem. Nie zapominajmy, że jest to danie niskowęglowodanowe, więc stąd dodatek kalafiora. Kalafior, marchewkę i cukinię można ugotować razem z sosem lub upiec w piekarniku i póżniej dodać do sosu.
LCHF udka z kurczaka
4 porcje
Składniki
8 udek z kurczaka
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki cynamonu
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka kokosowego mleka
1 cebula
1 mała cukinia
1 marchewka
1 kalafior
pęczek świeżej kolendry
50 g masła
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
Przygotowanie
Obrać marchewkę i pokroić na podłużne kawałki. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić na grube plasterki w kształcie półksiężyców. Do żaroodpornego naczynia włożyć cały kalafior, marchewkę i cukinię. Oprószyć solą i przyprawami oraz skropić obficie oliwą. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180ºC i piec warzywa przez 30 minut. Udka z kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na maśle wraz z przyprawami. Dodać drobno pokrojoną cebulę i grubo pokrojoną kolendrę. Smażyć aż cebula się zeszkli, około 5 minut. Następnie wlać kokosowe mleko i pokrojone pomidory z puszki. Posolić. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Sos się zagęści. Na koniec dodać upieczone warzywa i lekko wymieszać.
Wartość energetyczna 1 porcji 772 kcal
Tłuszcz – 60 g
Białko – 43 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik – 5,0 g