Sos serowy z szynką to jeden z najlepszych i najtłuściejszych sosów. Będąc na diecie lchf sos serowy z szynką można zjeść z porcją zoddles. Do serowego sosu można użyć dowolnie wybranych serów oczywiście wysokotłuszczowych. Smak serowego sosu podkreśla ser pleśniowy. W tym przepisie znajdziecie mascarpone, niebieski ser pleśniowy i żółty ser. Najważniejsze, żeby to były sery tłuste. Im tłuściej tym zdrowiej. Na ogół tłuste sery zawierają powyżej 30% tłuszczu. Resztę tłuszczu można uzupełnić dodając masło. Sos serowy można poporcjować i zamrozić. Szynkę można zastąpić mięsem z kurczaka.
Sos serowy z szynką
6 porcji
Składniki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 g masła
250 g mascarpone
150 pleśniowego sera
100 g żółtego sera
500 ml bulionu z mięsa
300 g gotowanej szynki
1 doniczka świeżej bazylii
sól do smaku
¾ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
300 g szpinaku
600 g cukiniowego tagliatelle
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez 5 minut. Następnie wlać bulion, dodać mascarpone, pokruszony ser pleśniowy i utarty żółty ser. Mieszać sos do rozpuszczenia serów. Doprawić sos solą i przyprawami, a na końcu dodać grubo pokrojoną bazylię. Zagotować sos i gotować przez 10 minut. Szpinak opłukać wodą i osuszyć. Cukinię pokroić na cienkie paski używając mandoliny lub obieraczki do warzyw. Makaron z cukinii blanszować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Na misce ułożyć porcję szpinaku, następnie porcję cukinii i sosu.
Wartość energetyczna 1 porcji 555 kcal
Tłuszcze – 44,5 g
Białko – 33 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik- 2,4 g