Pyszna sałatka lchf z kurczakiem, szparagami i sosem Rhode Island. Będąc na lchf diecie można sobie pozwolić na pyszne sałatki z tłustymi sosami. Sałatkę można skomponować z ulubionych produktów. Warto jednak wypróbować pierwsze szparagi w towarzystwie soczystych kawałków pieczonego kurczaka. Sałatka lchf jest kaloryczna i idealnie pasuje do lunchbox lub na kolację.
Sałatka lchf
1 porcja
Składniki
150 g pieczonego fileta z piersi kurczaka,
60 g szparagów
50 g sałaty lub gotowej mieszanki
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietanki
1 łyżeczka chili sosu sriracha
Przygotowanie
Odciąć twarde części i gotować szparagi przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Ułożyć sałatę na talerzy. Pokroić kurczaka na kawałki i ułożyć na sałacie wraz ze szparagami. Ubij śmietankę i wymieszaj z majonezem i sriracha. Sos można przygotować z większej porcji , np. 100 ml 1:1:1. Polać sałatkę sosem.
Wartość energetyczna 552 kcal
Tłuszcze – 44 g
Białko – 35 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik – 2,0g