wtorek, 10 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaUdka z kurczaka po toskańsku

Udka z kurczaka po toskańsku

Udka z kurczaka low carb, obiad dla całej rodziny. Dieta ketogeniczna jest uniwersalna, bo jeśli chodzi o obiady jak mięso w sosie to można je gotować dla całej rodziny, nawet jeśli niektórzy jej członkowie nie są na diecie wysoko tłuszczowej.

Wystarczy ugotować obiad i jedynie podać go z odpowiednimi przystawkami jak makaronem lub kalafiorowym ryżem. Zapomnij o gotowaniu na dwa garnki. Udka z kurczaka low carb w kremowym sosie polubi cała rodzina!

Udka z kurczaka smażą się nieco dłużej ale są soczyste i zawierają więcej tłuszczu. W diecie ketogenicznej nie stronimy od tłuszczu, więc chrupiąca i wysmażona skórka z kurczaka jest rarytasem.

Dania z kurczaka to popularne przepisy w diecie ketogenicznej. Kurczak jest tani i pasuje z większością warzyw jak również można go mieszać z wieprzowiną. Więcej mięsa – jeszcze lepiej.

udka z kurczaka low carb

Udka z kurczaka w wersji low carb są wyśmienite. Sos na bazie kokosowej śmietanki jest delikatny w smaku z wyczuwalną nutą białego wina, soku i otartej skórki z cytryny. Alkohol na diecie? Nic nie szkodzi! Podgrzany na patelni alkohol wyparowuje pozostawiając po sobie jedynie smak.

kurczak lchf przepisy low carb kup dietę

Udka z kurczaka low carb

2 porcje

Składniki

2 uda z kurczaka

1 łyżeczka papryki w proszku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

150 ml kokosowej śmietanki

2 ząbki czosnku

1 łyżka cebuli, drobno pokrojonej

1 łyżka soku i otarta skórka z cytryny

75 ml białego wina

3 łyżki kokosowego oleju

10 listków świeżej bazylii

50 g szpinaku

150 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Udka oprószyć solą, pieprzem i papryką. Smażyć na maśle na złoty kolor, tak aby skórka była złota i chrupiąca. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Do tej samej patelni dodać kokosowy olej, cebulę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć 2 minuty na małym ogniu. Wlać  wino, dodać pokrojoną bazylię i podkręcić temperaturę. Smażyć aż prawie całe wino wyparuje. Teraz wlać kokosową śmietankę, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Gotować przez 5 minut. Dodać szpinak, lekko obsmażone pomidory i wymieszać z gorącym sosem. Na koniec dodać udka z kurczaka i zagrzać. Podawać z makaronem lub kalafiorowym ryżem  oraz z sałatą

Wartość energetyczna 1 porcji bez przystawek 732 kcal

Tłuszcz – 62 g

Białko – 31,5 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze