Wiele z Was będący na lchf diecie skarży się, że nie ma czasu na gotowanie. Jest na to rada lchf zapiekanka. LCHF zapiekanka to danie na kilka dni. Można je zapakować do lunch box, jeść na obiad lub kolację.
Z czego zrobić lchf zapiekankę? Zapiekankę można zrobić dosłownie ze wszystkiego. My tym razem postawiliśmy na cukinię, jarmuż, feta i cheddar. Jest to bardzo smaczna kombinacja zawierająca sporo tłuszczu, błonnika i białka.
Poza tym zdrowy jarmuż wzbogaca zapiekankę w witaminy i minerały jak drogocenny selen i cynk.
LCHF zapiekanka to prawdziwa eksplozja zdrowia. Zielone warzywa zawierają wiele odżywczych składników, mało węglowodanów i cenny błonnik.
Poza tym zawierają znikome ilości białka, którego podaż w niektórych przypadkach trzeba odpowiednio dostosować do codziennej diety.
LCHF zapiekanka z cukinii
6 porcji
Składniki
500 g cukinii
100 g liści jarmużu bez twardych łodyg
50 g pora
100 g feta
4 jajka
100 g mascarpone
200 g philadephia
2 łyżki MSC oleju
100 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 165ºC. Cukinię pociąć na cienkie paski, posolić i odstawić na durszlaku na 20 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Jarmuż porozrywać na mniejsze kawałki. Por pokroić na cienkie krążki. Feta pokroić w kostkę. Ułożyć warzywa i feta w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać startym cheddarem. Jajka, mascarpone, philadelphia i MCT olej zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Wylać równomiernie masę jajeczną na zapiekankę. Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na 6 kawałków. Można posypać natką pietruszki.
Wartość energetyczna 1 porcji zapiekanki 453,5 kcal
Tłuszcz – 41,5 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 1,8 g