Jagodowe lody niskowęglowodanowe

lody jagodowe niskoweglowodanowe

Upały dają się we znaki! Na taką pogodę najlepsze są jagodowe lody niskowęglowodanowe. Te lody można przyrządzić na poczekaniu. Są pyszne i oczywiście bez cukru! Lody niskowęglowodanowe lubią wszyscy bo niczym się nie różnią od zwykłych lodów poza tym, że nie zawierają rafinowanego cukru przez co są zdrowe i dietetyczne.

Jagodowe lody niskowęglowodanowe

2 porcje

Składniki

2 żółtka

3 łyżki mieszanki stewia-erytrytol

¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez bezcukru

200 g creme fraiche

200 ml śmietanki, 36%

100 g mrożonych lub świeżych jagód

Przygotowanie

Zmiksować żółtka ze słodzikiem. Dodać creme fraiche, zmiksowane jagody i wszystko zmiksować. Ubić lekko śmietankę i dodać do masy żółtkowej. Wymieszać i zamrozić w maszynce do lodów. Lody będą gotowe po 30 minutach. Można mrozić w zamrażalce przez około 4 godziny. Należy przemieszać wtedy lody co godzinę.

Wartość energetyczna 1 porcji 783 kcal

Tłuszcz – 79 g

Białko – 8,0 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 1,5 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here