Upały dają się we znaki! Na taką pogodę najlepsze są jagodowe lody niskowęglowodanowe. Te lody można przyrządzić na poczekaniu. Są pyszne i oczywiście bez cukru! Lody niskowęglowodanowe lubią wszyscy bo niczym się nie różnią od zwykłych lodów poza tym, że nie zawierają rafinowanego cukru przez co są zdrowe i dietetyczne.
Jagodowe lody niskowęglowodanowe
2 porcje
Składniki
2 żółtka
3 łyżki mieszanki stewia-erytrytol
¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu bez bezcukru
200 g creme fraiche
200 ml śmietanki, 36%
100 g mrożonych lub świeżych jagód
Przygotowanie
Zmiksować żółtka ze słodzikiem. Dodać creme fraiche, zmiksowane jagody i wszystko zmiksować. Ubić lekko śmietankę i dodać do masy żółtkowej. Wymieszać i zamrozić w maszynce do lodów. Lody będą gotowe po 30 minutach. Można mrozić w zamrażalce przez około 4 godziny. Należy przemieszać wtedy lody co godzinę.
Wartość energetyczna 1 porcji 783 kcal
Tłuszcz – 79 g
Białko – 8,0 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 1,5 g