poniedziałek, 20 stycznia, 2025
Strona głównaPrzepisyDeserCo na deser bez cukru i mąki ?

Co na deser bez cukru i mąki ?

Wiadomo, że czasami ma się ochotę na coś słodkiego jak na keto bounty ciastka. Słodkości niskowęglowodanowe nie zawierają cukru ani mąki i są po prostu zdrowe. Poza tym bardzo łatwo je przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej. Deser bez cukru i mąki to deser, w którym cukier zastępują zdrowe słodziki, a zbożowe mąki, mąki z nasion lub orzechów.

Na pewno spotkaliście z dyskusjami na temat słodzików. Jest ich wiele i prawdą jest, że nie wszystkie są zdrowe. Osobiście korzystam ze słodzików, na które składają się jedynie erytrytol, stewia, ksylitol oraz syrop z błonnika.

Zawsze używam mniej słodzików, niż to można zauważyć w niskowęglowodanowych przepisach z innych źródeł. Nie skupiam się też na dzieleniu się z Wami przepisami na słodkości. Jeśli chcecie zmienić nawyki to najlepiej zacząć od diety ketogennej na słono.

Rozumiem jednak, że czasami trudno sobie odmówić coś słodkiego, więc keto bounty ciastka mogą zaspokoić taką potrzebą bez wychodzenia z ketozy. W tym przepisie użyłam eyrtrytolu oraz syropu z błonnika, śmietanki i niesłodzonych kokosowych wiórków. Weganie mogą z powodzeniem zamienić śmietankę na śmietankę kokosową.

dieta ketonowa keto bounty ciastka erytrytol czekoladabez cukru

Osobiście mam niski próg odczuwania słodkiego, więc te keto bounty są naprawdę bardzo słodkie dla mnie. Związane jest to oczywiście z tym, że keto jest moim stylem życia od 10 lat. Mały kawałek tego ciastka zaspokaja moje potrzeby na słodkie praktycznie po jednym kęsie.

Inaczej jest z osobami, które rozpoczynają swoją przygodę z keto. Ich próg odczuwania słodkiego jest bardzo wysoki. Zazwyczaj okres adaptacji i wejścia w stan ketozy obniża próg odczuwania słodkiego. Jedząc keto po prostu uczymy się cieszyć nasze kubki smakowe tą niewielką ilością węglowodanów, które oferuje dieta ketonowa.

ketonowa dieta keto bounty ciastka kokosowe olej kokosowy lchf dieta

Keto bounty ciastka bez pieczenia

30 sztuk

Składniki

500 ml śmietanki 36% tł.

100 ml syropu z błonnika

2 łyżki erytrytolu

200 g kokosowych wiórków bez cukru

100 g gorzkiej czekolady bez cukru, u mnie czekolada z NIcks o zawartości 15 g węglowodanów

2 łyżki kokosowych chipsów do posypania

Przygotowanie

Śmietankę zagotować z syropem i erytrytolem. Następnie gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Śmietanka powinna zmienić kolor na lekko beżowy. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 15 cm na 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę równomiernie na placek o  grubości około 1 cm. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasto. Następnie posypać kokosowymi chipsami. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Schodzone ciasto pokroić na 30 kawałków. Przechowywać w lodówce. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 kawałka 113,5 kcal

Tłuszcz – 12,2 g

Białko – 5,6 g

Węglowodany – 1,6 g

Błonnik – 6,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze