Wiadomo, że czasami ma się ochotę na coś słodkiego jak na keto bounty ciastka. Słodkości niskowęglowodanowe nie zawierają cukru ani mąki i są po prostu zdrowe. Poza tym bardzo łatwo je przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej. Deser bez cukru i mąki to deser, w którym cukier zastępują zdrowe słodziki, a zbożowe mąki, mąki z nasion lub orzechów.
Na pewno spotkaliście z dyskusjami na temat słodzików. Jest ich wiele i prawdą jest, że nie wszystkie są zdrowe. Osobiście korzystam ze słodzików, na które składają się jedynie erytrytol, stewia, ksylitol oraz syrop z błonnika.
Zawsze używam mniej słodzików, niż to można zauważyć w niskowęglowodanowych przepisach z innych źródeł. Nie skupiam się też na dzieleniu się z Wami przepisami na słodkości. Jeśli chcecie zmienić nawyki to najlepiej zacząć od diety ketogennej na słono.
Rozumiem jednak, że czasami trudno sobie odmówić coś słodkiego, więc keto bounty ciastka mogą zaspokoić taką potrzebą bez wychodzenia z ketozy. W tym przepisie użyłam eyrtrytolu oraz syropu z błonnika, śmietanki i niesłodzonych kokosowych wiórków. Weganie mogą z powodzeniem zamienić śmietankę na śmietankę kokosową.
Osobiście mam niski próg odczuwania słodkiego, więc te keto bounty są naprawdę bardzo słodkie dla mnie. Związane jest to oczywiście z tym, że keto jest moim stylem życia od 10 lat. Mały kawałek tego ciastka zaspokaja moje potrzeby na słodkie praktycznie po jednym kęsie.
Inaczej jest z osobami, które rozpoczynają swoją przygodę z keto. Ich próg odczuwania słodkiego jest bardzo wysoki. Zazwyczaj okres adaptacji i wejścia w stan ketozy obniża próg odczuwania słodkiego. Jedząc keto po prostu uczymy się cieszyć nasze kubki smakowe tą niewielką ilością węglowodanów, które oferuje dieta ketonowa.
Keto bounty ciastka bez pieczenia
30 sztuk
Składniki
500 ml śmietanki 36% tł.
100 ml syropu z błonnika
2 łyżki erytrytolu
200 g kokosowych wiórków bez cukru
100 g gorzkiej czekolady bez cukru, u mnie czekolada z NIcks o zawartości 15 g węglowodanów
2 łyżki kokosowych chipsów do posypania
Przygotowanie
Śmietankę zagotować z syropem i erytrytolem. Następnie gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Śmietanka powinna zmienić kolor na lekko beżowy. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 15 cm na 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę równomiernie na placek o grubości około 1 cm. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasto. Następnie posypać kokosowymi chipsami. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Schodzone ciasto pokroić na 30 kawałków. Przechowywać w lodówce. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 kawałka 113,5 kcal
Tłuszcz – 12,2 g
Białko – 5,6 g
Węglowodany – 1,6 g
Błonnik – 6,0 g