Ulubione śniadanie to chlebek LCHF posmarowany tłustym twarożkiem i low carb nutellą bez cukru. Domowa low carb nutella wolna od węglowodanów i zdrowa. Mało tego można ją jeść do woli. Idealna na kanapki, do deserów czy do posmarowania naleśników czy gofrów.
Low carb nutella
około 300 g
Składniki
200 g orzechów laskowych
15 g / 1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mieszanki erytrytol-stewia
2-3 łyżki syropu z błonnika
12 g / 2 łyżki kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, bez cukru
100 ml kokosowego mleka, pełnotłustego
Przygotowanie
Uprażyć orzechy na suchej patelni. Pocierać orzechy o siebie tak aby jak najwięcej skórki odpadło. Zmiksować orzechy na krem. Zajmuje to około 10 minut. Następnie dodać po kolei kokosowy olej, słodzik, kakao, wanilię, a na końcu kokosowe mleko. Miksować za każdym razem po dodaniu nowego składnika. Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Wartość energetyczna 1 porcji (30g) 149,3 kcal
Tłuszcz – 14,5 g
Białko – 2,7 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 1,5g