Domowa nutella bez cukru

low carb nutella

Ulubione śniadanie to chlebek LCHF posmarowany tłustym twarożkiem i low carb nutellą bez cukru. Domowa low carb nutella wolna od węglowodanów i zdrowa. Mało tego można ją jeść do woli. Idealna na kanapki, do deserów czy do posmarowania naleśników czy gofrów.

Low carb nutella

około 300 g

Składniki

200 g orzechów laskowych

15 g / 1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka mieszanki erytrytol-stewia

2-3 łyżki syropu z błonnika

12 g / 2 łyżki kakao

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, bez cukru

100 ml kokosowego mleka, pełnotłustego

Przygotowanie

Uprażyć orzechy na suchej patelni. Pocierać orzechy o siebie tak aby jak najwięcej skórki odpadło. Zmiksować orzechy na krem. Zajmuje to około 10 minut. Następnie dodać po kolei kokosowy olej, słodzik, kakao, wanilię, a na końcu kokosowe mleko. Miksować za każdym razem po dodaniu nowego składnika. Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Wartość energetyczna 1 porcji (30g) 149,3 kcal

Tłuszcz – 14,5 g

Białko – 2,7 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 1,5g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here