Macie ochotę na coś słodkiego na niedzielę. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne keto bars orzechowe bez cukru i mąki. Te keto bars orzechowe zawierają zatem niewiele węglowodanów, są bogate w białko i tłuszcze. Jednym słowem to super deser lub przekąska, która nie podwyższa glukozę we krwi oraz nie prowokuje insuliny.
Jak przyrządzić keto bars bez cukru i mąki?
Bars to deser bez pieczenia. Taki deser można przyrządzić na wiele sposobów. Moje przepisy na bars w większości zawierają orzechy jak np. energetyczne bars. Osoby uczulone na migdały i orzechy mogą zawsze zamienić je na nasiona jak pestki słonecznika, dyni czy drobne nasiona sezamu, siemienia lnianego, chia i babki płesznik.
Do wyrobu orzechowych bars użyłam włoskie orzechy, które osobiście bardzo lubię. One stanowią spód bars. Następnie ugotowałam karmel. Karmel można ugotować ze śmietanki wysokotłuszczowej. Osoby, które są uczulone na mleko i przetwory mleczne mogą zamienić śmietankę na mleko kokosowe.
Bars składają się z trzech słodkich i zdrowych warstw. Ostatnią z nich jest gęsta, czekoladowa polewa, którą również można przygotować w wersji bezmlecznej i oczywiście bez cukru.
Bez cukru i bez mąki
Keto bars orzechowe są proste w przygotowaniu.
Pyszne energetyczne batoniki to świetne zamienniki słodyczy, które łagodzą ochotę na słodkie.
Orzechowe batoniki to świetny deser bez pieczenia, przekąska przed lub po treningu.
Chcesz zmienić swój styl życia na ketoniczny to zapamiętaj ten przepis!
Niskowęglowodanowe bars, słodkie bez cukru polubią wszyscy nawet dzieci.
Keto bars orzechowe
12 sztuk
Składniki
400 g włoskich orzechów
2 łyżki erytrytolu
100 g masła +100 g masła
250 g śmietanki, 36% tł.
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cuktu
½ łyżeczki gumy ksantanowej
150 ml syropu z błonnika
2 łyżki erytrytolu
150 g czekolady bez cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietanki
2 łyżki syropu z błonnika
Przygotowanie
100 g masła rozpuścić i podgrzewać, aż masło uzyska złoty kolor. Połowę orzechów grubo pokroić, część zmiksować. Dodać zrumienione masło, erytrytol i wymieszać. Podłużną foremkę o rozmiarach 12 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać masę orzechową i docisnąć. Wstawić do lodówki na godzinę.
Pozostałe masło, śmietankę, waniliowy ekstrakt, syrop z błonnika, erytrytol i gumę ksantanową zagotować i gotować, aż mieszanka zmieni kolor na złoty i zacznie gęstnieć. Przestudzić i wylać na orzechowy spód. wstawić do lodówki.
Rozpuścić czekoladę, śmietanką oraz syrop z błonnika w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Wylać polewę na karmel. Odstawić bars do zastygnięcia. Pokroić na 12 porcji. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 porcji 517 kcal
Tłuszcz – 43 g
Białko – 5,0 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 14,0 g