piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyDeserPyszne keto batoniki

Pyszne keto batoniki

Macie ochotę na coś słodkiego na niedzielę. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne keto bars orzechowe bez cukru i mąki. Te keto bars orzechowe zawierają zatem niewiele węglowodanów, są bogate w białko i tłuszcze. Jednym słowem to super deser lub przekąska, która nie podwyższa glukozę we krwi oraz nie prowokuje insuliny.

Jak przyrządzić keto bars bez cukru i mąki?

Bars to deser bez pieczenia. Taki deser można przyrządzić na wiele sposobów. Moje przepisy na bars w większości zawierają orzechy jak np. energetyczne bars. Osoby uczulone na migdały i orzechy mogą zawsze zamienić je na nasiona jak pestki słonecznika, dyni czy drobne nasiona sezamu, siemienia lnianego, chia i babki płesznik.

Do wyrobu orzechowych bars użyłam włoskie orzechy, które osobiście bardzo lubię. One stanowią spód bars. Następnie ugotowałam karmel. Karmel można ugotować ze śmietanki wysokotłuszczowej. Osoby, które są uczulone na mleko i przetwory mleczne mogą zamienić śmietankę na mleko kokosowe.

Bars składają się z trzech słodkich i zdrowych warstw. Ostatnią z nich jest gęsta, czekoladowa polewa, którą również można przygotować w wersji bezmlecznej i oczywiście bez cukru.

keto bars orzechowe lchf dieta blog

Bez cukru i bez mąki

Keto bars orzechowe są proste w przygotowaniu.

Pyszne energetyczne batoniki to świetne zamienniki słodyczy, które łagodzą ochotę na słodkie.

Orzechowe batoniki to świetny deser bez pieczenia, przekąska przed lub po treningu.

Chcesz zmienić swój styl życia na ketoniczny to zapamiętaj ten przepis!

Niskowęglowodanowe bars, słodkie bez cukru polubią wszyscy nawet dzieci.

ketoza_dietaketogeniczna_lchf_bezcukru_bezmaki_dieta_zdrowie

Keto bars orzechowe

12 sztuk

Składniki

400 g włoskich orzechów

2 łyżki erytrytolu

100 g masła +100 g masła

250 g śmietanki, 36% tł.

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu bez cuktu

½ łyżeczki gumy ksantanowej

150 ml syropu z błonnika

2 łyżki erytrytolu

150 g czekolady bez cukru

1 łyżka oleju

2 łyżki śmietanki

2 łyżki syropu z błonnika

Przygotowanie

100 g masła rozpuścić i podgrzewać, aż masło uzyska złoty kolor. Połowę orzechów grubo pokroić, część zmiksować. Dodać zrumienione masło, erytrytol i wymieszać. Podłużną foremkę o rozmiarach 12 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać masę orzechową i docisnąć. Wstawić do lodówki na godzinę.

Pozostałe masło, śmietankę, waniliowy ekstrakt, syrop z błonnika, erytrytol i gumę ksantanową zagotować i gotować, aż mieszanka zmieni kolor na złoty i zacznie gęstnieć. Przestudzić i wylać na orzechowy spód. wstawić do lodówki.

Rozpuścić czekoladę, śmietanką oraz syrop z błonnika w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Wylać polewę na karmel. Odstawić bars do zastygnięcia. Pokroić na 12 porcji. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 517 kcal

Tłuszcz – 43 g

Białko – 5,0 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 14,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze