Prawda, że przepisów na jajka nigdy dość?! Dzisiaj polecam puszysty omlet na wytrawnie z pysznymi dodatkami. Omlet to bardzo pożywne danie. Już same jajka i masło to sporo kalorii, które sycą długo i stabilizują cukier i insulinę. Osobiście jem przynajmniej 2 jajka dziennie. Zawsze je lubiłam, więc będąc na lchf diecie od ponad 10 lat, wiem, że nie szkodzą, wiem że cholesterol jest normalny, wiem, że stabilizują cukier i nie podnoszą stężenia insuliny.
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na omlety w wersji słodkiej, oczywiście bez cukru i mąki. Jednym z nich omlet czekoladowy. Inny, puszysty omlet na słodko to omlet migdałowy. Mąka migdałowa zastępuje mąkę zbożową. Zamiast niej można użyć w niektórych przepisach mąkę kokosową lub mąkę lnianą.
W przepisie poniżej skorzystałam z mąki migdałowej, ale też upiekłam klasyczny omlet, który przypomina omlet na słodko ale jest całkowicie wytrawny. Taki wytrawny omlet można zjeść z dowolnymi dodatkami, oczywiście niskowęglowodanowymi. Może to być szynka parmeńska, parmezan, feta i niskowęglowodanowe warzywa.

Omlet na wytrawnie
1 porcja
Składniki
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka mąki migdałowej
½ łyżki soli
1 łyżka masła do smażenia
Do podania
30 g szynki parmeńskiej
10 g parmezanu
garść sałaty
4 pomidory koktajlowe
1 suszony pomidor w zalewie
1 krążek cebuli
1 łyżka sosu winegret
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, sól, musztardę, rozpuszczone masło i mąkę migdałową zmiksować na puszysto. W oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni i wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Jeść omlet na ciepło z dodatkami wyżej wymienionymi lub wedle smaku.
Wartość energetyczna 1 porcja curry 639 kcal
Tłuszcze – 56 g
Białko – 31 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 1,0 g