Strona główna Przepisy Obiadokolacja Puszysty omlet na wytrawnie

Puszysty omlet na wytrawnie

0
Puszysty omlet na wytrawnie

Prawda, że przepisów na jajka nigdy dość?! Dzisiaj polecam puszysty omlet na wytrawnie z pysznymi dodatkami. Omlet to bardzo pożywne danie. Już same jajka i masło to sporo kalorii, które sycą długo i stabilizują cukier i insulinę. Osobiście jem przynajmniej 2 jajka dziennie. Zawsze je lubiłam, więc będąc na lchf diecie od ponad 10 lat, wiem, że nie szkodzą, wiem że cholesterol jest normalny, wiem, że stabilizują cukier i nie podnoszą stężenia insuliny.

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na omlety w wersji słodkiej, oczywiście bez cukru i mąki. Jednym z nich omlet czekoladowy. Inny, puszysty omlet na słodko to omlet migdałowy. Mąka migdałowa zastępuje mąkę zbożową. Zamiast niej można użyć w niektórych przepisach mąkę kokosową lub mąkę lnianą.

W przepisie poniżej skorzystałam z mąki migdałowej, ale też upiekłam klasyczny omlet, który przypomina omlet na słodko ale jest całkowicie wytrawny. Taki wytrawny omlet można zjeść z dowolnymi dodatkami, oczywiście niskowęglowodanowymi. Może to być szynka parmeńska, parmezan, feta i niskowęglowodanowe warzywa.

Omlet na wytrawnie

1 porcja

Składniki

2 jajka

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżka mąki migdałowej

½ łyżki soli

1 łyżka masła do smażenia

Do podania

30 g szynki parmeńskiej

10 g parmezanu

garść sałaty

4 pomidory koktajlowe

1 suszony pomidor w zalewie

1 krążek cebuli

1 łyżka sosu winegret

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, sól, musztardę, rozpuszczone masło i mąkę migdałową zmiksować na puszysto. W oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni i wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Jeść omlet na ciepło z dodatkami wyżej wymienionymi lub wedle smaku.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 639 kcal

Tłuszcze – 56 g

Białko – 31 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 1,0 g

Poprzedni artykuł Właściwości odżywcze i zdrowotne kakao
Następny artykuł Hamburger w wersji LCHF
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj