Puszysty omlet na wytrawnie

keto omlet wytrawny lchfdieta

Prawda, że przepisów na jajka nigdy dość?! Dzisiaj polecam puszysty omlet na wytrawnie z pysznymi dodatkami. Omlet to bardzo pożywne danie. Już same jajka i masło to sporo kalorii, które sycą długo i stabilizują cukier i insulinę. Osobiście jem przynajmniej 2 jajka dziennie. Zawsze je lubiłam, więc będąc na lchf diecie od ponad 10 lat, wiem, że nie szkodzą, wiem że cholesterol jest normalny, wiem, że stabilizują cukier i nie podnoszą stężenia insuliny.

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na omlety w wersji słodkiej, oczywiście bez cukru i mąki. Jednym z nich omlet czekoladowy. Inny, puszysty omlet na słodko to omlet migdałowy. Mąka migdałowa zastępuje mąkę zbożową. Zamiast niej można użyć w niektórych przepisach mąkę kokosową lub mąkę lnianą.

W przepisie poniżej skorzystałam z mąki migdałowej, ale też upiekłam klasyczny omlet, który przypomina omlet na słodko ale jest całkowicie wytrawny. Taki wytrawny omlet można zjeść z dowolnymi dodatkami, oczywiście niskowęglowodanowymi. Może to być szynka parmeńska, parmezan, feta i niskowęglowodanowe warzywa.

Omlet na wytrawnie

1 porcja

Składniki

2 jajka

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżka mąki migdałowej

½ łyżki soli

1 łyżka masła do smażenia

Do podania

30 g szynki parmeńskiej

10 g parmezanu

garść sałaty

4 pomidory koktajlowe

1 suszony pomidor w zalewie

1 krążek cebuli

1 łyżka sosu winegret

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, sól, musztardę, rozpuszczone masło i mąkę migdałową zmiksować na puszysto. W oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni i wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Jeść omlet na ciepło z dodatkami wyżej wymienionymi lub wedle smaku.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 639 kcal

Tłuszcze – 56 g

Białko – 31 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 1,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here