Strona główna Przepisy Obiadokolacja Hamburger w wersji LCHF

Hamburger w wersji LCHF

0
Hamburger w wersji LCHF

Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie, LCHF hamburgery z panierowanymi frytkami z cukinii, kozim serem i karmelizowaną cebulką. Tak podane hamburgery są nie tylko pyszne ale też bardzo sycące. Domowe hamburgery są bez porównania lepsze i zdrowsze. LCHF hamburgery zawierają jedynie przyprawy i zmiksowaną cebulę do smaku. Pamiętacie, że mięso to ogromne źródło witamin głównie z grupy B. Poza tym mięso to naturalne źródło wysokowartościowego białka. Mięso zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm ludzki nie syntetyzuje sam i trzeba mu je dostarczyć z pożywieniem.

Hamburgery można jeść w pysznej, niskowęglowodanowej bułce hamburgerowej z przystawką w postaci frytek. Czym zastąpić tradycyjne frytki ziemniaczane? Cukinią! Nie są to zwykłe frytki lecz panierowane w mące migdałowej i parmezanie podłużne cukiniowe frytki. Oczywiście smażyłam frytki na kokosowym oleju. Pamiętajcie, aby smażyć tylko na tłuszczach nasyconych, a nienasycone jak olej rzepakowy używać do miksowania majonezu lub oliwę do dressingów.

LCHF hamburgery należy smażyć krótko , medium rare. Są wtedy miękkie i soczyste. Dodatkowym źródłem białka i tłuszczu w tym daniu jest kozi, lekko dojrzały ser. Zastępuje on sos. Taki ser położony na gorący hamburger staje się szybko kremowy i półpłynny. Polecam ten przepis z całego serca. Hamburgery można usmażyć na patelni lub grillować na grillu.

LCHF hamburgery

2 porcje

Składniki

300 g mięsa zmielonego mięsa wołowego, karczek lub ligawa

1 mała cebula

sólo i czarny pieprz do smaku

Frytki z cukinii

1 cukinia średniej wielkości, około 300 g

50 g mąki migdałowej

30 g startego parmezanu

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

Dodatki

czerwona cebula karmelizowana

zielona sałata

Przyrządzenie

Zmieloną wołowinę wymieszać z przyprawami, solą i startą cebulą. Uformować 2 hamburgery. Smażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy hamburgery są już usmażone położyć krążki sera, aby nieco się rozpłynął.

Cukinię pokroić w słupki i 1 cm grubości. Nie solić i nie odciskać z wody. Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem, ziołami, przyprawami według uznania. Jajko rozmącić widelcem i lekko posolić. Zanurzać cukiniowe frytki w jajko, a potem obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeść hamburgery z kozim serem, frytkami, karmelizowaną cebulą i zieloną sałatą.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 870 kcal

Tłuszcze – 72 g

Białko – 49 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 3,0 g

Poprzedni artykuł Puszysty omlet na wytrawnie
Następny artykuł Letnia sałatka
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj