Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie, LCHF hamburgery z panierowanymi frytkami z cukinii, kozim serem i karmelizowaną cebulką. Tak podane hamburgery są nie tylko pyszne ale też bardzo sycące. Domowe hamburgery są bez porównania lepsze i zdrowsze. LCHF hamburgery zawierają jedynie przyprawy i zmiksowaną cebulę do smaku. Pamiętacie, że mięso to ogromne źródło witamin głównie z grupy B. Poza tym mięso to naturalne źródło wysokowartościowego białka. Mięso zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm ludzki nie syntetyzuje sam i trzeba mu je dostarczyć z pożywieniem.
Hamburgery można jeść w pysznej, niskowęglowodanowej bułce hamburgerowej z przystawką w postaci frytek. Czym zastąpić tradycyjne frytki ziemniaczane? Cukinią! Nie są to zwykłe frytki lecz panierowane w mące migdałowej i parmezanie podłużne cukiniowe frytki. Oczywiście smażyłam frytki na kokosowym oleju. Pamiętajcie, aby smażyć tylko na tłuszczach nasyconych, a nienasycone jak olej rzepakowy używać do miksowania majonezu lub oliwę do dressingów.
LCHF hamburgery należy smażyć krótko , medium rare. Są wtedy miękkie i soczyste. Dodatkowym źródłem białka i tłuszczu w tym daniu jest kozi, lekko dojrzały ser. Zastępuje on sos. Taki ser położony na gorący hamburger staje się szybko kremowy i półpłynny. Polecam ten przepis z całego serca. Hamburgery można usmażyć na patelni lub grillować na grillu.
LCHF hamburgery
2 porcje
Składniki
300 g mięsa zmielonego mięsa wołowego, karczek lub ligawa
1 mała cebula
sólo i czarny pieprz do smaku
Frytki z cukinii
1 cukinia średniej wielkości, około 300 g
50 g mąki migdałowej
30 g startego parmezanu
1 jajko
olej kokosowy do smażenia
Dodatki
czerwona cebula karmelizowana
zielona sałata
Przyrządzenie
Zmieloną wołowinę wymieszać z przyprawami, solą i startą cebulą. Uformować 2 hamburgery. Smażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy hamburgery są już usmażone położyć krążki sera, aby nieco się rozpłynął.
Cukinię pokroić w słupki i 1 cm grubości. Nie solić i nie odciskać z wody. Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem, ziołami, przyprawami według uznania. Jajko rozmącić widelcem i lekko posolić. Zanurzać cukiniowe frytki w jajko, a potem obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeść hamburgery z kozim serem, frytkami, karmelizowaną cebulą i zieloną sałatą.
Wartość energetyczna 1 porcja curry 870 kcal
Tłuszcze – 72 g
Białko – 49 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 3,0 g