Hamburger w wersji LCHF

lchf hamburger zdrowa dieta odchudzanie

Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie, LCHF hamburgery z panierowanymi frytkami z cukinii, kozim serem i karmelizowaną cebulką. Tak podane hamburgery są nie tylko pyszne ale też bardzo sycące. Domowe hamburgery są bez porównania lepsze i zdrowsze. LCHF hamburgery zawierają jedynie przyprawy i zmiksowaną cebulę do smaku. Pamiętacie, że mięso to ogromne źródło witamin głównie z grupy B. Poza tym mięso to naturalne źródło wysokowartościowego białka. Mięso zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm ludzki nie syntetyzuje sam i trzeba mu je dostarczyć z pożywieniem.

Hamburgery można jeść w pysznej, niskowęglowodanowej bułce hamburgerowej z przystawką w postaci frytek. Czym zastąpić tradycyjne frytki ziemniaczane? Cukinią! Nie są to zwykłe frytki lecz panierowane w mące migdałowej i parmezanie podłużne cukiniowe frytki. Oczywiście smażyłam frytki na kokosowym oleju. Pamiętajcie, aby smażyć tylko na tłuszczach nasyconych, a nienasycone jak olej rzepakowy używać do miksowania majonezu lub oliwę do dressingów.

LCHF hamburgery należy smażyć krótko , medium rare. Są wtedy miękkie i soczyste. Dodatkowym źródłem białka i tłuszczu w tym daniu jest kozi, lekko dojrzały ser. Zastępuje on sos. Taki ser położony na gorący hamburger staje się szybko kremowy i półpłynny. Polecam ten przepis z całego serca. Hamburgery można usmażyć na patelni lub grillować na grillu.

LCHF hamburgery

2 porcje

Składniki

300 g mięsa zmielonego mięsa wołowego, karczek lub ligawa

1 mała cebula

sólo i czarny pieprz do smaku

Frytki z cukinii

1 cukinia średniej wielkości, około 300 g

50 g mąki migdałowej

30 g startego parmezanu

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

Dodatki

czerwona cebula karmelizowana

zielona sałata

Przyrządzenie

Zmieloną wołowinę wymieszać z przyprawami, solą i startą cebulą. Uformować 2 hamburgery. Smażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy hamburgery są już usmażone położyć krążki sera, aby nieco się rozpłynął.

Cukinię pokroić w słupki i 1 cm grubości. Nie solić i nie odciskać z wody. Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem, ziołami, przyprawami według uznania. Jajko rozmącić widelcem i lekko posolić. Zanurzać cukiniowe frytki w jajko, a potem obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeść hamburgery z kozim serem, frytkami, karmelizowaną cebulą i zieloną sałatą.

Wartość energetyczna 1 porcja curry 870 kcal

Tłuszcze – 72 g

Białko – 49 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 3,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here