Panierowana ryba z boczkiem i brukselką to pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Do tego dania można wykorzystać dowolnie wybraną rybę. Ryba panierowana to oczywiście ryba w keto panierce.
Do keto panierki można użyć zmielone migdały lub niskowęglowodanowe orzechy. Dodatkowo można dodać błonnik witalny aby panierka była lekko chrupiąca. Poza tym błonnik wzmaga przemianę materii, więc warto go dodawać do lchf przepisów.
Panierowana ryba z boczkiem to świetne połączenie. Wędzony boczek podkreśla smak każdej ryby, a w wypadku lchf diety dostarcza niezbędny tłuszcz. Brukselka z kolei jest smaczną zieloną przystawką, którą można zastąpić kalafiorowym orzo lub innymi niskowęglowodanowymi warzywami.
Dieta niskowęglowodanowa wpływa pozytywnie na odchudzanie i zdrowie. Ostanie badania polecają lchf dietę mężczyznom, którzy mają słabe plemniki. Dieta lchf obfita w zdrowe tłuszcze i niskowęglowodanowe warzywa zwiększa produkcję spermy i polepsza jej jakość.
Panierowana ryba z boczkiem
2 porcje
Składniki
300 g białej ryby
1 łyżka błonnika
1 jajko, rozmącone
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki masła lun MCT oleju do smażenia
300 g brukselki
100 g wędzonego boczku
sól i czarny pieprz do smaku
kawałek cytryny do ryby
Przygotowanie
Rybę oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać mielone migdały z błonnikiem na keto panierkę. Rybę zanurzyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w keto panierce i smażyć na maśle lub MCT oleju.
Boczek pokroić i usmażyć. Brukselkę obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i posypać boczkiem. Jeść rybę z brukselką, boczkiem skropioną sokiem z cytryny.
Wartość energetyczna 1 porcji 707 kcal
Tłuszcz – 53,5 g
Białko – 45 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 11 g