Kalafiorowe orzo z brukselką to świetna niskowęglowodanowa przystawka do smażonego łososia. Kalafiorowe orzo to nic innego jak kalafior starty na tarce o dużych oczkach i przypominający makaron orzo. My jednak wolimy wersję lchf, kalafior z dodatkiem brukselki.
Brukselka to kolejne niskowęglowodanowe warzywo z rodziny kapustnych, którą warto wdrożyć do codziennej diety, zwłaszcza zimową porą, kiedy jest jej pod dostatkiem. Delikatna w smaku brukselka świetnie pasuje do kalafiora. Zarówno kalafior jak i brukselka są źródłem witaminy C i błonnika. Warto dodać , że witamina C znajduje się nie tylko w owocach ale jest jej sporo również w warzywach niskowęglowodanowych.
Tą przystawkę polecamy do pieczonego lub smażonego łososia w glazurze. Aby uzyskać lekko słodko kwaśną glazurę bez zbędnych węglowodanów polecamy użyć syropu z błonnika.
Kalafiorowe orzo z brukselką
4 porcje
Składniki
400 g kalafiora
2 ząbki czosnku
10 cm pora
250 g brukselki
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka migdałowej mąki lub zmielonych migdałów
5 łyżki masła
Łosoś
600 g fileta z łososia
1 łyżka MCT oleju
2 łyżki syropu z błonnika
2 łyżki winnego octu
sól, czarny pieprz, kajeński pieprz do smaku
Przygotowanie
Brukselki oczyścić i przekroić na pół. Blanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzić. Zetrzeć kalafior na tarce. Na patelni rozgrzać masło i MCT olej. Pokroić drobno pora, czosnek, liście bazylii i zeszklić. Następnie dodać kalafior, ewentualnie 2 łyżki wody i smażyć aż kalafior będzie miękki, około 10 minut. Dodać brukselkę i migdałową mąkę. Wymieszać orzo i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Łososia podzielić na 4 porcje. Oprószyć przyprawami i smażyć na oleju, skórką do dna. Po minucie odwrócić rybę, wlać winny ocet, syrop i smażyć przez 2-3 minuty. Podać rybę z orzo.
Wartość energetyczna 1 porcji orzo z łososiem 501 kcal
Tłuszcz – 36,8 g
Białko – 32,3 g
Węglowodany – 8,8 g
Błonnik – 5,5 g