Sałatka z awokado na lato, prawda, że to ulubiony posiłek. Sałatka nigdy się nie znudzi! jest kolorowa, zdrowa i pożywna jak ta sałatka z awokado, zielonej soi i kapusty. Zielona soja przypomina bób ale jest od niego nieco mniejsza i zawiera więcej kwasów tłuszczowych. Jest bogata w białko i zawiera węglowodany. Aby uzupełnić dzienne spożycie tłuszczu warto zawsze mieć w zanadrzu awokado. Sałatka poniżej zawiera sporo tłuszczu ale również niemało węglowodanów.
Sałatka z awokado
1 porcja
Składniki
½ awokado
100 g brokułów
20 g marchewki
1 łyżka migdałów, prażonych
20 g zielonej soi, edamame
30 g shirataki noodles
50 g kapusty
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rybnego sosu
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki winnego octu
½ łyżeczki ksylitolu
sól do smaku
Przygotowanie
Kapustę i marchewkę pokroić cienko. Podzielić brokuł na różyczki.Pokroić czosnek w plasterki. Rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa na patelnię. Smażyć-wokować przez minutę, po czym dodać ugotowaną soję i odcedzone shirataki noodles. Wlać ocet i rybny sos, doprawić lekko ksylitolem. Całość wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać prażonymi migdałami pokrojonymi w plasterki. Podać z awokado i plasterkami świeżego ogórka. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji 505 kcal
Tłuszcz – 45 g
Białko – 10 g
Węglowodany – 15 g
Błonnik – 6,0 g