Czy produkty mleczne są wskazane w diecie LCHF? Jeśli tak, to jakie produkty mleczne są najlepsze i najgorsze dla osób na diecie niskowęglowodanowej?
Nie wszystkie produkty mleczne są wskazane na diecie lchf lub diecie ketogenicznej. Poza tym każda osoba reaguje inaczej na dany produkt. Jakie zatem wybrać produkty mleczne, tak aby nie zahamować spadku wagi, a przy tym dobrze się czuć? Poniżej znajdziecie ważne informacje na temat różnych produktów mlecznych i ich zawartości węglowodanów. Oczywiście mowa o pełnotłuszczowych produktach. Nie wszyscy mogą jeść nabiał. Z chwilą zatrzymania spadku wagi, być może trzeba odrzucić nabiał na jakiś czas. Poza tym mogą się również pojawić inne uboczne działania produktów mlecznych jak problemy z cerą czy trawieniem.
Czym jest nabiał?
- Białko:Kazeina i białko serwatkowe to główne źródła białka w mleku i stanowią około 80% całkowitej zawartości składników odżywczych.
- Tłuszcz: Tłuszcz zawarty w mleku to głównie nasycone kwasy tłuszczowe – 70%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 25%, wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 2,5% i pozostałe.
- Węglowodany: Cukier zawarty w mleku to laktoza, która w przewodzie pokarmowym rozkłada się na cukry proste – galaktozę i glukozę. Glukoza zostaje uwolniona do krwioobiegu i podwyższa poziom cukru we krwi.
Produkty pochodzenia mlecznego jak śmietana, sery, masło i jogurt różnią się między sobą co do zawartości węglowodanów.
Ile węglowodanów znajduje się w produktach mlecznych?
Dlaczego część produktów mlecznych zawiera więcej węglowodanów, a inne mniej lub wcale? Wszystko zależy od tego na co i w jaki sposób mleko jest przerobione i ile laktozy w nim pozostaje. Generalnie nabiał powstający w wyniku fermentacji z udziałem bakterii zawiera mniej węglowodanów. Generalnie im dłuższy proces fermentacji, tym mniej laktozy w produkcie końcowym.
Sery produkowane poprzez fermentację zawierają stosunkowo mało węglowodanów, ponieważ bakterie wykorzystują laktozę i przekształcają ją w kwas mlekowy. Stąd większość cukru znacznie ubywa. Płynna serwatka, zawierająca białko, wodę i laktozę zostaje odcedzona. Pozostaje głównie kazeina.
Zawartość węglowodanów w najpopularniejszych produktach nabiałowych
Nabiał z najniższą zawartością węglowodanów – 0,0 – 3,0 gramów na 100 gramów
- Masło i ghee: Masło powstaje z tłuszczu zawartego w mleku. Ilość białka i cukru to wartości śladowe. Masło zawiera zaledwie 0,1 g węglowodanów i 0,1 g białka serwatkowego. Ghee w ogóle nie zawiera cukru i serwatki, stąd nazwa masło klarowane.
- Sery miękkie: Brie, camembert i inne sery miękkie zawierają najmniej węglowodanów ze wszystkich serów, bo około 0,5 g na 100 g produktu.
- Sery twarde: Cheddar, provolone i inne sery długodojrzewające charakteryzują się najmniejszą węglowodanów, około 1,0 g na 100 g. Inne sery mogą zawierać do 3 g węglowodanów.
- Ser feta: Feta jest bardzo wskazany w diecie ketogenicznej, ponieważ zawiera mało węglowodanów. W zależności od rodzaju mleka może to być wartość między 1 – 2 g.
- Twarogi: Ilość węglowodanów w twarogach zależy od ilości tłuszczów. Im więcej tłuszczu, tym mniej węglowodanów, których całkowita zawartość waha się między 2 – 3 g na 100 g produktu.
- Jogurt grecki – Dobry i gęsty jogurt grecki zawiera 10 g tłuszczu i około 3 g węglowodanów. Zawartość węglowodanów może się różnić w zależności od marki.
- Śmietanka: Śmietanka kremówka, chociaż zawiera więcej tłuszczu niż mleko (im tłuściejsza, tym lepiej; powyżej 30% tł.), to jednak zawartość węglowodanów jest prawie taka sama i wynosi około 3 g na 100 g.
- Śmietana kwaśna: Kwaśna śmietana może zawierać do 3,4 g węglowodanów na 100 g produktu.
Nabiał ze średnią zawartością węglowodanów – 4,0 – 6,0 g na 100 gramów
- Parmezan: Popularny w diecie ketogenicznej parmezan zawiera nieco więcej węglowodanów niż sery miękkie i twarde, bo około 4 g na 100 g. Oznacza to, że w 30 gramach parmezanu, porcji, którą zazwyczaj się używa w keto przepisach, jest zaledwie 1 g cukru.
- Śmietanka do kawy: Zawiera mniej tłuszczu niż śmietanka kremówka i więcej węglowodanów, około 4,4 g na 100 g produktu.
- Kefir: Kefir ma podobne właściwości jak zsiadłe mleko. Ilość węglowodanów waha się między 3,0 – 5,0 g w zależności od producenta.
- Ricotta: Ser ricotta, wcześniej wytwarzany z serwatki, obecnie z mleka krowiego i octu, zawiera 3,0 – 6,0 g węglowodanów na 100 g produktu.
- Serki homogenizowane i twarożki: Tego typu serki powstają z mleka i śmietany. Proporcje tych produktów stanowią podstawę do określenia zawartości węglowodanów, która waha się między 3,0 – 6,0 g na 100 g produktu. Można je wdrożyć do diety niskowęglowodanowej w zależności od potrzeb.
- Mleko: Mimo różnej zawartości tłuszczu w mleku to jednak ilość węglowodanów pozostaje ta sama, około 5 g na 100 g. Jedna szklanka mleka, czyli 250 ml to 12 g cukru. Wiele osób na diecie ketogenicznej, całkowicie rezygnuje z mleka.
Nabiał z wysoką zawartością węglowodanów – 15 g < na 100 gramów
- Jogurty słodzone i jogurty owocowe: Wszystkie słodkie jogurty i te słodzone cukrem rafinowanym, miodem, agawe czy owocami zawierają dużo węglowodanów, około 15 g na 100 g produktu
- Jogurty light: Odtłuszczone jogurty czyli tak zwane jogurty light zawierają bardzo dużo węglowodanów, bo aż 15 g i więcej na 100 g produktu. Węglowodany mają za zadanie zgęścić jogurt, stąd ich duża zawartość.
Czy nabiał jest zdrowy?
Przez wiele lat propagowano ograniczenie tłuszczów w diecie, głównie produktów zawierające nasycone kwasy tłuszczowe jak masło, śmietana czy sery, ponieważ twierdzono, że są przyczyną chorób układu krążenia i serca. Opierając się na badaniach z ostatnich lat tego typu rekomendacje wywołały katastrofalne skutki. Ilość zachorowań na choroby serca jak i choroby metaboliczne wcale się nie zmniejszyła, a wręcz przeciwnie wzrosła.
Przetwory mleczne są smaczne i sycące
Dobroczynne działanie produktów na organizm wiąże się z zawartością tłuszczu jak również kultur bakteryjnych. To one nadają również produktowi konsystencję i smak. Tłuszcz syci i przedłuża sensacje smakowe. Jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji organicznych. Przetwory mleczne są w szczególności popularne wśród osób na diecie wegetariańskiej.
Popularność przetworów mlecznych wśród osób będących na diecie ketogenicznej jest nieco mniejsza, ale to tylko dlatego, że jest wiele innych naturalnie bogatych w tłuszcze produktów, co przyczynia się do tego, że dieta ketogeniczna jest bardziej urozmaicona.
Czy produkty mleczne wpływają negatywnie na diety wysokotłuszczowe?
Generalnie produkty mleczne podobnie jak mięso, ryby i drób są wskazane na diecie wysokotłuszczowej pod warunkiem, że są to produkty nieodtłuszczone. Mimo wszystko są produkty, które raczej należy unikać. Do nich należy mleko, które zawiera laktozę – cukier, który składa się z glukozy i galaktozy. Nadmierne spożywanie produktów mlecznych o dużej zawartości cukru podwyższa poziom cukru we krwi, a tym samym poziom insuliny.
Insulina jest hormonem hamującym trawienie tłuszczów, więc jeśli jej poziom się podnosi, to być może przyczyną jest nadmiar nabiału w diecie. Efekt plateau czyli zatrzymanie lub spowolnienie spadku wagi może wywołać nabiał nawet spożywany w małych ilościach. Są jednak osoby, które jedzą nabiał i tracą na wadze. Jest to więc indywidualne podejście.
Źródło:
- Zdjęcie – Towfiqu barbhuiya