Stek wołowy na obiad to prawdziwy rarytas. Pyszna soczysta polędwica wołowa i aromatyczny sos bearnaise świetnie pasują na diecie ketogenicznej. Czerwone mięso zawiera wszystkie witaminy z grupy B, wysoko przyswajalne białko, egzogenne aminokwasy i tłuszcze. Dieta ketogeniczna potrafi zadowolić każdego.
Jestem mięsożercą i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. 150 gramów wysokowartościowego mięsa z dodatkiem sosu i fasolki to niezły zastrzyk energii. Mięso syci na długo!
Jeśli jeszcze nie próbowaliście wołowiny to ten przepis jest dla Was. Stek wołowy podaję z kremowym i tłustym sosem bearnaise. Gotowaliście kiedyś sos bearnaise?
Jest to sos na bazie masła i jajek z dodatkiem wina. Wino w tym przepisie jest jedynie smakowym dodatkiem. Alkohol wyparowuje podczas gotowania. Pozostaje jedynie smak wina. Sos jest naprawdę wyśmienity i w dodatku wysokotłuszczowy. Idealny dla osób na diecie ketogenicznej.
Stek wołowy
1 porcja
Składniki
200 g polędwicy wołowej
sól do smaku
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
2 łyżki masła
Sos béarnaise
4 porcje
Składniki
120 ml białego wina
3 łyżki białego octu winnego, balsamicznego
2 łyżki szalotki, drobno pokrojonej
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżeczka estragonu
natka pietruszki do posypania
75 g masła
3 żółtka
¾ łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Wino, ocet, białą cebulę, pieprz młotkowany i suszony estragon włożyć do garnka i gotować 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Odcedzić wywar na sicie. Masło roztopić i podgrzać, aby było mocno gorące. Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny i soli, najlepiej na parze. Wciąż ubijając żółtka, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony i gorący wywar. Posyp sos natką pietruszki lub świeżym estragonem.
Pokroić polędwicę na medaliony o grubości 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuścić masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smażyć stek około 3 minut po każdej stronie, polewając gorącym masłem. Zawinąć stek w folię i odstawić na 5 minut. Jeść mięso z sosem béarnaise, gotowaną fasolką lub szparagami.
Wartość energetyczna steku z porcją sosu 643 kcal
Tłuszcz – 50 g
Białko – 43 g
Węglowodany – 1,8 g
Błonnik – 0,0 g